Wykaż, dla dowolnej macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Wykaż, dla dowolnej macierzy

Post autor: max123321 »

Wykaż, że dla dowolnej macierzy \(\displaystyle{ A \in \RR^{m,n}}\) zachodzi:

\(\displaystyle{ \left| \left| A\right| \right|_2=\sup_z\sup_y\left| y^TAz\right|}\), gdzie
suprema są wzięte po \(\displaystyle{ z \in \RR^n}\)\(\displaystyle{ ,y \in \RR^m}\) takich, że \(\displaystyle{ \left| \left| z\right| \right|_2=1=\left| \left| y\right| \right|_2}\).

Stąd wywnioskuj, że \(\displaystyle{ \left| \left| A\right| \right|_2=\left| \left| A^T\right| \right|_2}\).
Ostatnio zmieniony 5 maja 2018, o 23:05 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
ODPOWIEDZ