Pomożecie ? Nie wiem jak wpisać aby \(\displaystyle{ T}\) było w potędze , pozdrawiam
\(\displaystyle{ \left( \left( \frac{1}{3}X \right) ^T \cdot \left[\begin{array}{ccc}2&-3\\-1&1\end{array}\right] + \left[\begin{array}{ccc}0\\-1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}3\\-2\end{array}\right] ^T \right) ^T+ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\-3&-1\end{array}\right] ^2=5 \cdot I}\)
Równanie macierzowe
Równanie macierzowe
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2018, o 19:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Równanie macierzowe
Wskazówka do transponowania: \(\displaystyle{ \left( \alpha \cdot A\right)^{\text{T}}= \alpha \left( A^{\text{T}}\right)}\)
poza tym \(\displaystyle{ \left( A^{\text{T}}\right)^{\text{T}}=A}\). No i w ogóle transponowanie jest liniowe.
poza tym \(\displaystyle{ \left( A^{\text{T}}\right)^{\text{T}}=A}\). No i w ogóle transponowanie jest liniowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Równanie macierzowe
To sobie napisz \(\displaystyle{ \frac13 X^T=Y}\) i Rudzie równanie że względu na \(\displaystyle{ Y}\).
PS żeby wyciągać wnioski nie trzeba być geniuszem. Wystarczy pomyśleć.
PS żeby wyciągać wnioski nie trzeba być geniuszem. Wystarczy pomyśleć.