Witam mam problem z zdaniem , mógłby ktoś pomoc ?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}
{ccc}2&1\\3&2\end{array}\right] \cdot \left( 3 \cdot X-2 \cdot I+\left[\begin{array}
{ccc}1&-2\\3&0\end{array}\right] ^2 \right) =\left[\begin{array}
{ccc}3&3\\7&5\end{array}\right] \cdot X+5 \cdot I}\)
Równanie macierzowe
Równanie macierzowe
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2018, o 20:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd tagowania. Nie blokuj BBCode! Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Błąd tagowania. Nie blokuj BBCode! Symbol mnożenia to \cdot.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równanie macierzowe
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}
{cc}2&1\\3&2\end{array}\right](3X-2I+\left[\begin{array}
{cc}1&-2\\3&0\end{array}\right]^2)=\left[\begin{array}
{cc}3&3\\7&5\end{array}\right]X+5I}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}
{cc}2&1\\3&2\end{array}\right](3X-\left[\begin{array}
{cc}2&0\\0&2\end{array}\right]+\left[\begin{array}
{cc}-5&-2\\3&-6\end{array}\right])=\left[\begin{array}
{cc}3&3\\7&5\end{array}\right]X+\left[\begin{array}
{cc}5&0\\0&5\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}
{cc}6&3\\9&6\end{array}\right]X-\left[\begin{array}
{cc}2&1\\3&2\end{array}\right]\left[\begin{array}
{cc}2&0\\0&2\end{array}\right]+
\left[\begin{array}{cc}2&1\\3&2\end{array}\right]\left[\begin{array}
{cc}-5&-2\\3&-6\end{array}\right]=\\=\left[\begin{array}
{cc}3&3\\7&5\end{array}\right]X+\left[\begin{array}
{cc}5&0\\0&5\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left( \left[\begin{array}
{cc}6&3\\9&6\end{array}\right]-\left[\begin{array}
{cc}3&3\\7&5\end{array}\right]\right) X=\\=\left[\begin{array}
{cc}2&1\\3&2\end{array}\right]\left[\begin{array}
{cc}2&0\\0&2\end{array}\right]-
\left[\begin{array}{cc}2&1\\3&2\end{array}\right]\left[\begin{array}
{cc}-5&-2\\3&-6\end{array}\right]+\left[\begin{array}
{cc}5&0\\0&5\end{array}\right]}\)
Spróbujesz dalej?
{cc}2&1\\3&2\end{array}\right](3X-2I+\left[\begin{array}
{cc}1&-2\\3&0\end{array}\right]^2)=\left[\begin{array}
{cc}3&3\\7&5\end{array}\right]X+5I}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}
{cc}2&1\\3&2\end{array}\right](3X-\left[\begin{array}
{cc}2&0\\0&2\end{array}\right]+\left[\begin{array}
{cc}-5&-2\\3&-6\end{array}\right])=\left[\begin{array}
{cc}3&3\\7&5\end{array}\right]X+\left[\begin{array}
{cc}5&0\\0&5\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}
{cc}6&3\\9&6\end{array}\right]X-\left[\begin{array}
{cc}2&1\\3&2\end{array}\right]\left[\begin{array}
{cc}2&0\\0&2\end{array}\right]+
\left[\begin{array}{cc}2&1\\3&2\end{array}\right]\left[\begin{array}
{cc}-5&-2\\3&-6\end{array}\right]=\\=\left[\begin{array}
{cc}3&3\\7&5\end{array}\right]X+\left[\begin{array}
{cc}5&0\\0&5\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left( \left[\begin{array}
{cc}6&3\\9&6\end{array}\right]-\left[\begin{array}
{cc}3&3\\7&5\end{array}\right]\right) X=\\=\left[\begin{array}
{cc}2&1\\3&2\end{array}\right]\left[\begin{array}
{cc}2&0\\0&2\end{array}\right]-
\left[\begin{array}{cc}2&1\\3&2\end{array}\right]\left[\begin{array}
{cc}-5&-2\\3&-6\end{array}\right]+\left[\begin{array}
{cc}5&0\\0&5\end{array}\right]}\)
Spróbujesz dalej?
Równanie macierzowe
Z macierzami w nawiasie mam co zrobić ? Przenieść każda osobno używając \(\displaystyle{ A^{-1}}\)?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2018, o 20:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .