Cześć!
Mam zagwozdkę jak się zabrać za takie zadanie:
Dane jest przekształcenie \(\displaystyle{ T: U_{2\times 2} \rightarrow \RR _{2}[x]}\), gdzie \(\displaystyle{ U_{2\times 2} = \{A \in \RR _{2\times 2}, a_{21} = 0\}}\). Znajdź \(\displaystyle{ T ^{-1}(p(x))}\) dla \(\displaystyle{ p(x)}\) danego w postaci wektora współrzędnych \(\displaystyle{ [p(x)] _{B}}\), gdzie \(\displaystyle{ B}\) jest bazą ortogonalną przestrzeni \(\displaystyle{ \RR _{2} [x]}\) zawierającą podane wektory \(\displaystyle{ v _{1}, v_{2}.}\)
\(\displaystyle{ [p(x)] _{B} = (1, -3, 4)}\) (wektor pionowy)
\(\displaystyle{ v _{1} = x \\
v _{2} = x ^{2} - 1}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Baza ortogonalna przestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 24 lis 2012, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 18 razy
Baza ortogonalna przestrzeni
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2018, o 23:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 24 lis 2012, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 18 razy
Re: Baza ortogonalna przestrzeni
\(\displaystyle{ T (\left[\begin{array}{ccc}a&b\\0&c\end{array}\right])=(x-1)^{2}(2c-b)+(2x^{2}-8)(c-a)+x(5c-b)-5a+3b}\)
Wcześniej trzeba znaleźć wzór na przekształcenie odwrotne, czyli \(\displaystyle{ T^{-1}(ax^{2}+bx+c)=...}\)
Wcześniej trzeba znaleźć wzór na przekształcenie odwrotne, czyli \(\displaystyle{ T^{-1}(ax^{2}+bx+c)=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 24 lis 2012, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 18 razy
Baza ortogonalna przestrzeni
Niestety nie został podany, a jest on niezbędny do rozwiązania tego zadania?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Baza ortogonalna przestrzeni
Właściwie to trudno powiedzieć. Nie został podany trzeci wektor bazy \(\displaystyle{ B,}\) bez którego znajomości zadania nie można rozwiązać, więc można przypuszczać, że należy ten wektor wyliczyć z dwóch pierwszych, wiedząc że baza jest ortogonalna. Jeśli nie znamy iloczynu skalarnego, względem którego baza jest ortogonalna, to nie ma na to szans, ale nawet jeśli go mamy, to trzeci wektor i tak można wyliczyć tylko z dokładnością do mnożenia przez niezerowy skalar.Jadranko pisze:\(\displaystyle{ B}\) jest bazą ortogonalną przestrzeni \(\displaystyle{ \RR _{2} [x]}\) zawierającą podane wektory \(\displaystyle{ v _{1}, v_{2}.}\)
\(\displaystyle{ v _{1} = x \\
v _{2} = x ^{2} - 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 24 lis 2012, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 18 razy
Baza ortogonalna przestrzeni
A jeżeli iloczynem skalarnym byłoby coś takiego:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{-1}p(x)q(x)dx}\)
\(\displaystyle{ \int_{1}^{-1}p(x)q(x)dx}\)