Czy podany układ wektorów jest liniowo niezależny w przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^{\RR}}\):
\(\displaystyle{ \{x,\sin x,\cos x\}}\)
Wiem ze suma \(\displaystyle{ \mbox{wektor} \cdot \mbox{skalar} =0}\) (i potem badam czy skalary \(\displaystyle{ = 0}\)) ale w tym przykladzie nie ogarniam co zrobic.
Czy podany układ wektorów jest liniowo niezależny w przestrz
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 20 paź 2017, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 18 razy
Czy podany układ wektorów jest liniowo niezależny w przestrz
Ostatnio zmieniony 17 mar 2018, o 22:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Czy podany układ wektorów jest liniowo niezależny w przestrz
Dla jakich \(\displaystyle{ a, b, c}\) zachodzi
\(\displaystyle{ ax+b\sin x+c\cos x\equiv 0}\)?
\(\displaystyle{ ax+b\sin x+c\cos x\equiv 0}\)?