Odwracanie macierzy 3x3

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Odwracanie macierzy 3x3

Post autor: Borneq »

Czy dla takich macierzy jest prostszy sposób niż ogólna metoda odwracania macierzy?
Pakro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 36 razy

Re: Odwracanie macierzy 3x3

Post autor: Pakro »

A jaka jest ogólna metoda? Poprzez macierz dopełnień algebraicznych?
Ykazxem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 14 sty 2018, o 21:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 3 razy

Re: Odwracanie macierzy 3x3

Post autor: Ykazxem »

Wydaje mi się, że metodą Gaussa-Jordana całkiem sprawnie to wychodzi.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Re: Odwracanie macierzy 3x3

Post autor: Borneq »

Tu jest specjalnie dla 3x3:

Kod: Zaznacz cały

https://stackoverflow.com/questions/30367616/inverse-of-a-matrix-by-gauss-elimination-method

a 2 na 2?
ODPOWIEDZ