Mam problem z odwróceniem poniższej macierzy?
Jakieś wskazówki?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-5\\-2&1\end{bmatrix} \right | \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix} \rightarrow \begin{bmatrix} 1&-5\\0&-9\end{bmatrix} \right | \begin{bmatrix} 1&0\\2&1\end{bmatrix} \rightarrow}\)
Odwracanie macierzy (2X2)
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
- Podziękował: 5 razy
Odwracanie macierzy (2X2)
To wtedy mam:
To jest ok?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-5\\0&1\end{bmatrix}\begin{bmatrix} 1&0\\ \frac{-2}{9} & \frac{-1}{9} \end{bmatrix} \rightarrow \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix}\begin{bmatrix} \frac{9}{9} - \frac{10}{9} & \frac{-5}{9} \\ \frac{-2}{9} & \frac{-1}{9} \end{bmatrix}}\)sportowiec1993 pisze:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-5\\-2&1\end{bmatrix} \right | \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix} \rightarrow \begin{bmatrix} 1&-5\\0&-9\end{bmatrix} \right | \begin{bmatrix} 1&0\\2&1\end{bmatrix} \rightarrow}\)
To jest ok?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Odwracanie macierzy (2X2)
OK.
Zawsze możesz sam sprawdzić czy zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-5\\-2&1\end{bmatrix}\begin{bmatrix} \frac{-1}{9} & \frac{-5}{9} \\ \frac{-2}{9} & \frac{-1}{9} \end{bmatrix}= \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix}}\)
Zawsze możesz sam sprawdzić czy zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-5\\-2&1\end{bmatrix}\begin{bmatrix} \frac{-1}{9} & \frac{-5}{9} \\ \frac{-2}{9} & \frac{-1}{9} \end{bmatrix}= \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix}}\)