Obliczenie wyznacznika danej macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Tutanchamon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 paź 2017, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Obliczenie wyznacznika danej macierzy.

Post autor: Tutanchamon »

Witam mam do rozwiązania zadanie o następującej treści.

Niech macierz
\(\displaystyle{ A\in \RR^{5\times 5}}\) i \(\displaystyle{ \det A = -4}\)
Obliczyć:
\(\displaystyle{ \det \left( A^{-1}, A^{2}, A^{T} \right)}\)

Pewna osoba rozwiązała je w następujący sposób.
\(\displaystyle{ A^{-1} \cdot A^{2}\cdot A^{T}=- \frac{1}{4} \cdot 16 \cdot 4=-16}\)

Proszę o sprawdzenie. Wydaje mi się że tutaj chodziło o zupełnie coś innego jak podstawienie za \(\displaystyle{ A}\) wartości wyznacznika. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 2 mar 2018, o 20:40 przez Tutanchamon, łącznie zmieniany 5 razy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Obliczenie wyznacznika danej macierzy.

Post autor: Jan Kraszewski »

Tutanchamon pisze:Obliczyć:
\(\displaystyle{ \det \left( A^{-1}, A^{2}, A^{T} \right)}\)
A co to jest?

JK
Tutanchamon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 paź 2017, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Re: Obliczenie wyznacznika danej macierzy.

Post autor: Tutanchamon »

Wyznacznik z macierzy odwrotnej, podniesionej do potęgi(inaczej przemnożonej przez siebie i transponowanej.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Obliczenie wyznacznika danej macierzy.

Post autor: a4karo »

Chodzi Ci o trzy wyznaczniki?
ODPOWIEDZ