Macierze nieosobliwe - dowód
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 paź 2017, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Macierze nieosobliwe - dowód
Dane są macierze \(\displaystyle{ A, B \in \mathbb{C}^{n,n}}\) takie, że macierz \(\displaystyle{ I_{n} - AB}\) jest nieosobliwa. Udowodnij, że macierz \(\displaystyle{ I_{n} - BA}\) też jest nieosobliwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 paź 2017, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Re: Macierze nieosobliwe - dowód
Chodzi o to, żeby pokazać, że mają taką samą macierz Jordana (o ile to jest prawda)? I wtedy są do siebie podobne, czyli jeśli pierwsza jest nieosobliwa, to ta druga też?
Tak to rozumiem, ale nie wiem jak miałbym pokazać że mają taką samą macierz Jordana.
Tak to rozumiem, ale nie wiem jak miałbym pokazać że mają taką samą macierz Jordana.
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Re: Macierze nieosobliwe - dowód
Najpierw pokaż, że \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BA}\) mają te same wartości własne.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 paź 2017, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Re: Macierze nieosobliwe - dowód
\(\displaystyle{ p_{AB}(\lambda)= \det(AB- \lambda I) = \det A \cdot \det (B - \lambda A^{-1}) = \det (B - \lambda A^{-1}) \cdot \det A =}\)
\(\displaystyle{ = \det (BA - \lambda A^{-1}A) = \det (BA - \lambda I) = p_{BA}(\lambda)}\)
Mają takie same wielomiany charakterystyczne, więc mają takie same wartości własne.
Ale co dalej? Żeby pokazać, że mają taką samą macierz Jordana musiałbym znać wymiary podprzestrzeni własnych dla każdej wartości własnej - bo od tego zależy jak będą wyglądać klatki.
\(\displaystyle{ = \det (BA - \lambda A^{-1}A) = \det (BA - \lambda I) = p_{BA}(\lambda)}\)
Mają takie same wielomiany charakterystyczne, więc mają takie same wartości własne.
Ale co dalej? Żeby pokazać, że mają taką samą macierz Jordana musiałbym znać wymiary podprzestrzeni własnych dla każdej wartości własnej - bo od tego zależy jak będą wyglądać klatki.
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Re: Macierze nieosobliwe - dowód
Ten szkic dowodu jest niepoprawny, nie wiemy nic o tym, czy macierze \(\displaystyle{ A, B}\) są odwracalne.
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Re: Macierze nieosobliwe - dowód
Szkic dowodu tego, że \(\displaystyle{ AB, BA}\) mają te same wartości własne.
Jak już mamy, że \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BA}\) mają te same wartości własne, to zastanów się kiedy macierz \(\displaystyle{ I-AB}\) jest odwracalna/nieodwracalna - postaraj się ten warunek uzależnić w jakiś sposób od wartości własnych macierzy \(\displaystyle{ AB}\).
1: