Rozwiązanie szczególne, układ fundamentalny rozwiązań.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
peroxide
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 sty 2018, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 2 razy

Rozwiązanie szczególne, układ fundamentalny rozwiązań.

Post autor: peroxide »

Podać rozwiązanie w przypadku, gdy rząd macierzy rozszerzonej układu jest najmniejszy. Podać rozwiązanie
szczególne, podać układ fundamentalny rozwiązań układu jednorodnego.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y+z-2t-3w=a \\ 2x+(a+1)y+z-t-3w=a \\ 4x+2y+2z-(a+3)t-6w=a+1 \end{cases}}\)
Pierwszą część polecenia zrobiłem, rozwiązanie szczególne to rozumiem, że mam po prostu do rozwiązania z parametrami podstawić dowolne liczby i to będzie to? I w jaki sposób rozumieć ten układ fundamentalny?
ODPOWIEDZ