Punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są odpowiednio rzutami ortogonalnymi punktu \(\displaystyle{ C=(1,4,3)}\) na proste:
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{2} = \frac{y+1}{1} = \frac{z}{3}\quad\text{i}\quad\frac{x-1}{1} = \frac{y}{0} = \frac{z+1}{1}}\) .
1) Wyznaczyć punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) .
2) Wyznaczyć pole trójkąta \(\displaystyle{ A, B}\) i \(\displaystyle{ C}\) .
3) Wyznaczyć objętość czworościanu o wierzchołkach w punktach\(\displaystyle{ A, B, C}\) i \(\displaystyle{ D = (0,0,0)}\) .
Rzut ortogonalny (jak to było).
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 cze 2017, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Rzut ortogonalny (jak to było).
Ostatnio zmieniony 4 lut 2018, o 16:39 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Rzut ortogonalny (jak to było).
1.
Znajdujemy równania płaszczyzn prostopadłych do jednej i drugiej prostej, przechodzących przez punkt \(\displaystyle{ C}\) (wektory prostopadłe płaszczyzn są wektorami kierunkowymi prostych).
2.
Obliczamy współrzędne punktów \(\displaystyle{ A, B}\) "przebicia" płaszczyzn prostymi.
3.
Znajdujemy pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC.}\)
4.
Znajdujemy objętość czworościanu \(\displaystyle{ ABCD.}\)
Znajdujemy równania płaszczyzn prostopadłych do jednej i drugiej prostej, przechodzących przez punkt \(\displaystyle{ C}\) (wektory prostopadłe płaszczyzn są wektorami kierunkowymi prostych).
2.
Obliczamy współrzędne punktów \(\displaystyle{ A, B}\) "przebicia" płaszczyzn prostymi.
3.
Znajdujemy pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC.}\)
4.
Znajdujemy objętość czworościanu \(\displaystyle{ ABCD.}\)