Udowodnij nierówność

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
miki1542
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 mar 2017, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 7 razy

Udowodnij nierówność

Post autor: miki1542 »

\(\displaystyle{ A,B \in \RR ^{n,n}}\)

\(\displaystyle{ \dim(\ker(A))+\dim(\ker(B))>=\dim(\ker(AB))}\)

Nie wiem jak to zrobić, czy ktoś mógłby pomóc?
Ostatnio zmieniony 3 lut 2018, o 12:32 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Zymon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 3 lis 2017, o 10:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 15 razy

Udowodnij nierówność

Post autor: Zymon »

Czy możesz skorzystać z nierówności Sylvestra o rzędach?
ODPOWIEDZ