Znajdź bazy podprzestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
adda16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 17 paź 2017, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Znajdź bazy podprzestrzeni

Post autor: adda16 »

Treść zadania:
Ukryta treść:    
Mam taki problem, że nie wiem jak z tych opisów podprzestrzeni przejść na wektory (bo tak mi łatwiej).
Rozpisuję sobie
\(\displaystyle{ p(x) = ax^4 + bx^3 + cx^2 + dx + e}\)
i potem dla podprzestrzeni U

\(\displaystyle{ \begin{cases} 16ai^4 + 8bi^3 + 4ci^2 + 2di + e \\ a+b+c+d+e=0 \end{cases}}\)

Nie jestem pewien co z tym \(\displaystyle{ i}\), bo jest nad ciałem \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\), no ale upraszczam:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 16a - 8bi - 4c + 2di + e \\ a+b+c+d+e=0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ 16a - 8bi - 4c + 2di + e = a+b+c+d+e}\)

\(\displaystyle{ 15a -b(1 + 8i) - 5c + d(2i - 1) = 0}\)

i teraz

\(\displaystyle{ c = \frac{15a-b(1+8i)+d(2i-1)}{5}}\)

\(\displaystyle{ e = -a-b-c-d}\)

\(\displaystyle{ e = -a -b-d- \frac{15a-b(1+8i)+d(2i-1)}{5}}\)

\(\displaystyle{ e = \frac{-20a+4b(2i-2)+2d(-3-i)}{5}}\)

i ten wektor to
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a\\b\\\frac{15a-b(1+8i)+d(2i-1)}{5}\\d\\ \frac{-20a+4b(2i-2)+2d(-3-i)}{5}\end{array}\right]}\)

dziwnie to wygląda
Zymon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 3 lis 2017, o 10:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Znajdź bazy podprzestrzeni

Post autor: Zymon »

Hmm, jestem trochę zajęty, więc odpowiem trochę skrótowo. Mamy do czynienia z wielomianami o współczynnikach rzeczywistych zmiennej zespolonej (to oznaczenie x mi się nie podoba, no ale skoro mamy warunek na \(\displaystyle{ 2i}\) to musi tak być). Z warunku wiemy, że wielomian ten ma 3 miejsca zerowe (dlaczego?) więc \(\displaystyle{ W(z)=\left( z ^{2}+4 \right)\left( z-1\right)\left( az+b \right) \ \ a, \
b \ \in \RR}\)
. Z tego już łatwo wyznaczyć bazę. Aby to zrobić musisz wymnożyć ten warunek. Oraz wyłączyć przed nawias parametry. Dwa wynikowe wielomiany (już bez parametrów oczywiście) będą Twoją bazą.

Aby wyznaczyć drugą bazę wystarczy prosta obserwacja. W naszym wielomianie wszystkie współczynniki przy nieparzystych potęgach muszą się zerować, więc wielomian ma postać \(\displaystyle{ W(z)=az ^{4}+bz ^{2}+c \ \ a, \ b, \ c \ \in \RR}\). Baza tego jest dana "na tacy".

Teraz ustalasz sobie bazę przestrzeni \(\displaystyle{ R _{4}[z]}\), chociażby \(\displaystyle{ B=\left\{ 1,\ x,\ x ^{2},\ x ^{3},\ x ^{4} \right\}}\) oraz zapisujesz bazy podprzestrzeni jako współrzędne w bazie całej przestrzeni. Od tego miejsca jest już prosto gdyż działasz na \(\displaystyle{ \RR ^{n}}\). W razie problemów pisz po potem rozpiszę to dalej.


EDIT : Dopiero teraz przeczytałem, że w definicji drugiej podprzestrzeni jest tak jakby "wymuszona" zmienna w rzeczywistych... Dziwne, aczkolwiek nie zmienia to w tym wypadku bazy, a więc i rozwiązania.
adda16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 17 paź 2017, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Re: Znajdź bazy podprzestrzeni

Post autor: adda16 »

Zymon pisze:Z warunku wiemy, że wielomian ten ma 3 miejsca zerowe (dlaczego?) więc \(\displaystyle{ W(z)=\left( z ^{2}+4 \right)\left( z-1\right)\left( az+b \right) \ \ a, \
b \ \in \RR}\)
.
Skoro ma trzy miejsca zerowe, to po co to \(\displaystyle{ (az+b)}\)? Te trzy miejsca zerowe są tutaj przecież \(\displaystyle{ (z^2+4)(z-1)}\). Nie rozumiem.
Zymon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 3 lis 2017, o 10:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Znajdź bazy podprzestrzeni

Post autor: Zymon »

Chodzi o to, że ma 3 pierwiastki o których wiemy, ale przecież wielomian jest stopnia co najwyżej czwartego, a my wyznaczamy ogólną postać tego wielomianu, tak więc musimy dodać jeszcze jeden czynnik tak by się stopień zgadzał.
adda16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 17 paź 2017, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Re: Znajdź bazy podprzestrzeni

Post autor: adda16 »

Nie rozumiem tych baz w formie wielomianów, zawsze to zamieniałem na wektory, a tutaj nie wiem jak.
oraz zapisujesz bazy podprzestrzeni jako współrzędne w bazie całej przestrzeni.
wyszło mi dla U:
\(\displaystyle{ W(z)=a(z^4-z^3+4z^2-4z)+b(z^3-z^2+4z-4)}\)

i dla V:
\(\displaystyle{ W(z) = az^4+bz^2+c}\)

czyli
\(\displaystyle{ U = span(\left[\begin{array}{c}0\\-4\\4\\-1\\1\end{array}\right],\left[\begin{array}{c}-4\\4\\-1\\1\\0\end{array}\right])}\)

\(\displaystyle{ V = span(e_1,e_3,e_5)}\)

dobrze rozumiem?
Zymon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 3 lis 2017, o 10:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Znajdź bazy podprzestrzeni

Post autor: Zymon »

wielomian to też wektor jeżeli mamy być dokładni. Ale jeżeli przez wektor rozumiesz \(\displaystyle{ \RR ^{n}}\) to właśnie na niego zamieniasz, za pomocą współrzędnych w bazie

Dokładnie o to chodzi. Teraz masz dwa układy rozpinające i liczysz jakby to były "normalne" podprzestrzenie. Wiesz jak dalej?
adda16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 17 paź 2017, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Re: Znajdź bazy podprzestrzeni

Post autor: adda16 »

Chyba tak.
Jak szukam bazy \(\displaystyle{ U \cap V}\) to po prostu robię układ równań z obu baz i wychodzi:

\(\displaystyle{ U \cap V = span (\left[\begin{array}{c}0\\-4\\0\\1\\0\end{array}\right])}\)

a jak szukam bazy \(\displaystyle{ U+V}\) to po prostu "dodaję oba spany" i wyeliminowuję liniowo zależny wektor:

\(\displaystyle{ U+V = span (\left[\begin{array}{c}0\\4\\0\\1\\0\end{array}\right],e_1,e_3,e_5)}\)

Teraz nie do końca wiem jak to b zrobić.
Zymon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 3 lis 2017, o 10:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Znajdź bazy podprzestrzeni

Post autor: Zymon »

Bierzesz bazę sumę, uzupełniasz do bazy całej przestrzeni i wektor uzupełniający będzie rozpinał \(\displaystyle{ W}\)
adda16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 17 paź 2017, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Re: Znajdź bazy podprzestrzeni

Post autor: adda16 »

Dzięki!
ODPOWIEDZ