macierz z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
anios0025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 18 lis 2017, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 18 razy

macierz z parametrem

Post autor: anios0025 »

za kazdym razem jak rozwiazuje macierz z parametrem to przechodze przez wielkie obliczenia i nic z tego w koncu niw wychodzi moze robie jakims zlym sposobem. robie to tak jak zwykla metoda Gaussa. moze robie cos zle prosze o pomoc

zadanie:
Dla jakich wartosci parapemtru parametru \(\displaystyle{ q \in R}\) uklad rownan:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} q-2&q&q-1\\1&q-1&1&\\q-1&1&q-1\end{bmatrix} \begin{bmatrix} x\\y\\z\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 1\\-1\\1\end{bmatrix}}\)
ma jedno rozwiazanie? znalezc rozwiazania w pozostalych przypadkach.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: macierz z parametrem

Post autor: kerajs »

Policz wyznacznik z macierzy współczynników i przyrównaj go do zera. Dla każdej z uzyskanych wartości sprawdź rozwiązywalność układu. Dla pozostałych q układ jest oznaczony.
ODPOWIEDZ