Baza podprzestrzeni liniowej przestrzeni wielomianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 sty 2018, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 2 razy
Baza podprzestrzeni liniowej przestrzeni wielomianów.
Mam podprzestrzeń liniową \(\displaystyle{ W=\left\{ w \in \mathbb{R}\left[ x\right] _{2} \: : \: w\left( -1\right)=0 \right\}}\) przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}\left[ x\right] _{2}}\)
Jak wyznaczyć bazę takiej podprzestrzeni? Wiem jak to jest w przypadku, gdy mam określony wzór ale tutaj nie wiem jak to ugryźć. Ma ktoś dla mnie jakąś pomocną wskazówkę?
Jak wyznaczyć bazę takiej podprzestrzeni? Wiem jak to jest w przypadku, gdy mam określony wzór ale tutaj nie wiem jak to ugryźć. Ma ktoś dla mnie jakąś pomocną wskazówkę?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 sty 2018, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 2 razy
Baza podprzestrzeni liniowej przestrzeni wielomianów.
To przykładowo \(\displaystyle{ x+1, \: x^2+x, \: 2x+2}\) itp
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Baza podprzestrzeni liniowej przestrzeni wielomianów.
No włąśnie. Spróbuj pokazać, że te dwa pierwsze tworzą bazę. Wsk: jeżeli \(\displaystyle{ a}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ P}\) to dzieli sie on przez \(\displaystyle{ x-a}\)
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Baza podprzestrzeni liniowej przestrzeni wielomianów.
Można także opisać tą podprzestrzeń jednym równaniem liniowym. Ponieważ wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}[x] _{2}}\) jest równy \(\displaystyle{ 3}\), to mamy dwa wektory w bazie tej podprzestrzeni. Przykładowa baza (która jest efektem rozwiązania wspomnianego równania liniowego) to \(\displaystyle{ \left\{ x ^{2}+x, x+1\right\}}\). To, że te wektory są liniowo niezależne, wynika z następującego wnioskowania:
Załóżmy, że dla wszystkich \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\) zachodzi \(\displaystyle{ ax ^{2}+(a+b)x+b=0}\). W szczególności dla \(\displaystyle{ x=1}\) mamy \(\displaystyle{ a+b=0}\), zaś dla \(\displaystyle{ x=2}\) mamy \(\displaystyle{ 2a+b=0}\), skąd natychmiast \(\displaystyle{ a=b=0}\).
Załóżmy, że dla wszystkich \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\) zachodzi \(\displaystyle{ ax ^{2}+(a+b)x+b=0}\). W szczególności dla \(\displaystyle{ x=1}\) mamy \(\displaystyle{ a+b=0}\), zaś dla \(\displaystyle{ x=2}\) mamy \(\displaystyle{ 2a+b=0}\), skąd natychmiast \(\displaystyle{ a=b=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 sty 2018, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 2 razy
Re: Baza podprzestrzeni liniowej przestrzeni wielomianów.
Dzięki za odpowiedź.
A dlaczego, gdy wymiar przestrzeni jest równy 3 to mamy 2 wektory? Przecież przykładowo w przypadku przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) wymiar tej przestrzeni jest równy 3 i możemy znaleźć bazę \(\displaystyle{ \left\{ 1,x,x^2\right\}}\) w której znajdą się 3 wektory.
A dlaczego, gdy wymiar przestrzeni jest równy 3 to mamy 2 wektory? Przecież przykładowo w przypadku przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) wymiar tej przestrzeni jest równy 3 i możemy znaleźć bazę \(\displaystyle{ \left\{ 1,x,x^2\right\}}\) w której znajdą się 3 wektory.
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Baza podprzestrzeni liniowej przestrzeni wielomianów.
Wymiar przestrzeni liniowej to po prostu moc bazy tej przestrzeni. Jeżeli zaś mam podprzestrzeń liniową przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\), przy czym \(\displaystyle{ \dim V =n}\), opisaną \(\displaystyle{ m}\) niezależnymi liniowo równaniami, to wymiar tej podprzestrzeni jest równy \(\displaystyle{ n-m}\) (zauważ, że musi być \(\displaystyle{ m \le n}\), bo liczba \(\displaystyle{ m}\) jest rzędem macierzy odpowiedniego układu równań liniowych).
Natomiast bazą przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\) nie jest zbiór \(\displaystyle{ \left\{ 1,x,x^_{2}\right\}}\). Pomyliłeś różne przestrzenie liniowe (chociaż są one akurat izomorficzne )
Dobrze to ujął użytkownik a4karo w poście poniżej
Natomiast bazą przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\) nie jest zbiór \(\displaystyle{ \left\{ 1,x,x^_{2}\right\}}\). Pomyliłeś różne przestrzenie liniowe (chociaż są one akurat izomorficzne )
Dobrze to ujął użytkownik a4karo w poście poniżej
Ostatnio zmieniony 29 sty 2018, o 22:02 przez karolex123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Baza podprzestrzeni liniowej przestrzeni wielomianów.
ALe warunek redukuje wymiar przestrzeni. Przecież nie każdy wielomian go spełnia.
Wszystkie wielomiany należące do \(\displaystyle{ W}\)są postaci \(\displaystyle{ (x+1)(ax+b)}\)
Wszystkie wielomiany należące do \(\displaystyle{ W}\)są postaci \(\displaystyle{ (x+1)(ax+b)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 sty 2018, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 2 razy
Re: Baza podprzestrzeni liniowej przestrzeni wielomianów.
No tak, pomyliłem z \(\displaystyle{ \mathbb{R}\left[ x\right] _{2}}\)
Ok, teraz już rozumiem, dlaczego tak. Dzięki za pomoc!
Ok, teraz już rozumiem, dlaczego tak. Dzięki za pomoc!