Przekształcenia liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Akiva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 sty 2018, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy

Przekształcenia liniowe

Post autor: Akiva »

Niech \(\displaystyle{ f: \RR ^{3} \rightarrow \RR^{3}}\) będzie przekształceniem liniowym i niech macierz przekształcenia \(\displaystyle{ f}\) w bazie kanonicznej będzie następująca:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&0\\2&-1&1\\0&1&-1\end{array}\right]}\)

Wyznaczyć macierz tego przekształcenia w bazie:

\(\displaystyle{ b _{1}=(1,1,1),\:b_{2}=(1,2,1),\:b_{3}=(0,1,1)}\)
Ostatnio zmieniony 1 lut 2018, o 00:06 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Przekształcenia liniowe

Post autor: janusz47 »

428540.htm
ODPOWIEDZ