Przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ \varphi : \RR_{2}[x] \rightarrow \RR_{2}[x]}\) dane jest wzorem \(\displaystyle{ \varphi (ax^2+bx+c)=(2a+c)x^2-4a-2c}\) . Zapisać macierze tego przekształcenia \(\displaystyle{ M^{A}_{A}(\varphi)}\) oraz \(\displaystyle{ M^{B}_{B}(\varphi)}\) , gdy baza \(\displaystyle{ A=(x^2,x,1)}\) , baza \(\displaystyle{ B=(2x-1,x-1,x^2-2x+1)}\) . Podać bazy przestrzeni \(\displaystyle{ \ker(\varphi)}\) , \(\displaystyle{ \Im(\varphi)}\) . Czy wielomian \(\displaystyle{ x^2-x-2}\) jest wektorem własnym przekształcenia?
Mam problem z tego typu zadaniami, może mi ktoś doradzić jakie kroki podejmować po kolei? Prostrze przykłady jeszcze jakoś mi idą, ale jak dostaje coś takiego, to nie wiem co zrobić. Wiem, że powinienem liczyć jak wyglądają wektory baz w \(\displaystyle{ \varphi}\) , ale mam problem z zapisywanie tych macierzy i nie rozumiem co oznacza \(\displaystyle{ M^{A}_{A}(\varphi)}\) oraz \(\displaystyle{ M^{B}_{B}(\varphi)}\) . Proszę o pomoc.
Macierze przekształceń liniowych
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Macierze przekształceń liniowych
Mamy:
\(\displaystyle{ \varphi (1)=x ^{2}-2}\), \(\displaystyle{ \varphi (x)=0}\) oraz \(\displaystyle{ \varphi (x ^{2})=2x ^{2}-4}\).
Stąd \(\displaystyle{ M^{A}_{A}(\varphi)=\left[\begin{array}{ccc}2&0&1\\0&0&0\\-4&0&-2\end{array}\right]}\). Wpisujemy po prostu obrazy kolejnych wektorów z bazy \(\displaystyle{ A}\) w kolejne kolumny macierzy, przy czym współrzędne każdego z obrazu muszą być w bazie \(\displaystyle{ A}\) (w kolejnym wierszu macierzy znajduje się kolejna współrzędna obrazu zgodnie z kolejnością wektorów w bazie \(\displaystyle{ A}\)). Podobnie konstruujesz macierz w bazie \(\displaystyle{ B}\).
\(\displaystyle{ \varphi (1)=x ^{2}-2}\), \(\displaystyle{ \varphi (x)=0}\) oraz \(\displaystyle{ \varphi (x ^{2})=2x ^{2}-4}\).
Stąd \(\displaystyle{ M^{A}_{A}(\varphi)=\left[\begin{array}{ccc}2&0&1\\0&0&0\\-4&0&-2\end{array}\right]}\). Wpisujemy po prostu obrazy kolejnych wektorów z bazy \(\displaystyle{ A}\) w kolejne kolumny macierzy, przy czym współrzędne każdego z obrazu muszą być w bazie \(\displaystyle{ A}\) (w kolejnym wierszu macierzy znajduje się kolejna współrzędna obrazu zgodnie z kolejnością wektorów w bazie \(\displaystyle{ A}\)). Podobnie konstruujesz macierz w bazie \(\displaystyle{ B}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 28 wrz 2017, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
Re: Macierze przekształceń liniowych
Czyli \(\displaystyle{ M^{B}_{B}(\varphi)=\left[\begin{array}{ccc}-1&0&2\\-1&0&2\\3&0&-6\end{array}\right]}\)?
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Macierze przekształceń liniowych
Źle.
Kolejność wektorów w bazie \(\displaystyle{ B}\) ma znaczenie. Ponadto, współrzędne obrazów wektorów z bazy \(\displaystyle{ B}\) muszą być wyrażone w bazie \(\displaystyle{ B}\) (oczywiście w odpowiedniej kolejności)- takiej, a nie innej macierzy szukasz.
Kolejność wektorów w bazie \(\displaystyle{ B}\) ma znaczenie. Ponadto, współrzędne obrazów wektorów z bazy \(\displaystyle{ B}\) muszą być wyrażone w bazie \(\displaystyle{ B}\) (oczywiście w odpowiedniej kolejności)- takiej, a nie innej macierzy szukasz.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 28 wrz 2017, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
Re: Macierze przekształceń liniowych
\(\displaystyle{ M^{B}_{B}(\varphi)=\left[\begin{array}{ccc}1&1&-2\\-4&-4&12\\-1&-1&4\end{array}\right]}\). Czy teraz jest dobrze? Na początku wyliczyłem wartości wektorów z Bazy B w \(\displaystyle{ \varphi}\), a później rozwiązałem układy równań, wyliczając jak będzie wyglądał każdy wektor w Bazie B.
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Macierze przekształceń liniowych
Ostatnia kolumna jest źle. Mamy przecież:
\(\displaystyle{ \varphi (x ^{2}-2x+1)=3x^{2}-6=3(x^{2}-2)}\), a wektor \(\displaystyle{ x ^{2}-2}\) już wiesz jak wyraża się w bazie \(\displaystyle{ B}\). Wystarczy zatem przemnożyć jego współrzędne w bazie \(\displaystyle{ B}\) przez \(\displaystyle{ 3}\) i gotowe
\(\displaystyle{ \varphi (x ^{2}-2x+1)=3x^{2}-6=3(x^{2}-2)}\), a wektor \(\displaystyle{ x ^{2}-2}\) już wiesz jak wyraża się w bazie \(\displaystyle{ B}\). Wystarczy zatem przemnożyć jego współrzędne w bazie \(\displaystyle{ B}\) przez \(\displaystyle{ 3}\) i gotowe