Witam, mam problem z rozwiązaniem tego zadania, proszę o pomoc
Macierz Ax=b \(\displaystyle{ A=x _{(m x n) } X=x _{(n x 1) } B=x _{(m x 1)}}\)
1. Jakie warunki muszą być spełnione aby rozwiązać to metodą Sarrusa
2. Ile rozwiązań jest możliwych
Macierz Ax=b
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Macierz Ax=b
1)
Metoda Sarrusa służy do obliczania wyznacznika 3x3. Może być jedynie pomocą przy rozwiązywaniu równania macierzowego lecz sama go nie rozwiąże. Wniosek, niezależnie od wielkości macierzy oraz ich elementów metoda Sarrusa nie rozwiąże równania.
2)
W takim równaniu możliwe są tylko trzy opcje:
- brak rozwiązań
- jedno rozwiązanie
- nieskończenie wiele rozwiązań
Metoda Sarrusa służy do obliczania wyznacznika 3x3. Może być jedynie pomocą przy rozwiązywaniu równania macierzowego lecz sama go nie rozwiąże. Wniosek, niezależnie od wielkości macierzy oraz ich elementów metoda Sarrusa nie rozwiąże równania.
2)
W takim równaniu możliwe są tylko trzy opcje:
- brak rozwiązań
- jedno rozwiązanie
- nieskończenie wiele rozwiązań