Danę są odwzorowania liniowe:
\(\displaystyle{ f1: R^3 \rightarrow R^4}\) \(\displaystyle{ f1(x,y,z)=(x-y, z+y, z-t, t)}\)
\(\displaystyle{ f2: R^4 \rightarrow R^4}\) \(\displaystyle{ f2(x,y,z,t)=(x-1, 2y, z+t, x+z)}\)
\(\displaystyle{ f3: R^4 \rightarrow R^3}\) \(\displaystyle{ f3(x,y,z,t)=(x+y, y*x, t+x)}\)
\(\displaystyle{ f4: R^4 \rightarrow R^3}\) \(\displaystyle{ f4(x,y,z,t)=(x+y+z, y-t, x+t)}\)
Wybrać i oznaczyć odwzorowania liniowe h i g tak żeby \(\displaystyle{ g \cdot h : R^3 \rightarrow R^3}\)
Mam tutaj trudność bo widzę że tylko f4 jest odwzorowaniem liniowym.. Czyli odp nie da?
Odwzorowania liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 3 lis 2017, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Odwzorowania liniowe
Trochę tu bałagan... czym jest \(\displaystyle{ t}\) w pierwszym odwzorowaniu? Następnie piszesz, że pozostałe są z \(\displaystyle{ \\R ^{3}}\) a wektory mają cztery współrzędne. O co chodzi?