Cześć mam problem ze znalezieniem przepisu na następujące odwzorowanie liniowe.
\(\displaystyle{ f(1,1,1) = (2,0,2,-1)
f(1,2,-1) = (3,2,0,4)
f(0,1,2)=(1,-2,2,-3)}\)
Jak się zabierać do takich zadań?
Wyznaczanie przepisu na odwzorowanie
- Cassandra19x
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 23 sie 2016, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wyznaczanie przepisu na odwzorowanie
Wyznacz \(\displaystyle{ f(1,0,0), \ f(0,1,0)}\) i \(\displaystyle{ f(0,0,1)}\), a będziesz mogła napisać macierz tego przekształcenia liniowego w bazie standardowej:
w pierwszej kolumnie tej macierzy będzie \(\displaystyle{ f(1,0,0)}\), w drugiej \(\displaystyle{ f(0,1,0)}\), a w trzeciej \(\displaystyle{ f(0,0,1)}\).
w pierwszej kolumnie tej macierzy będzie \(\displaystyle{ f(1,0,0)}\), w drugiej \(\displaystyle{ f(0,1,0)}\), a w trzeciej \(\displaystyle{ f(0,0,1)}\).
- Cassandra19x
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 23 sie 2016, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Re: Wyznaczanie przepisu na odwzorowanie
Ok, a możesz pokazać jak to zrobić na tym przykładzie, który podałam?
- kamilm758
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 49 razy
Re: Wyznaczanie przepisu na odwzorowanie
428782.htm
w powyższym temacie masz podobne zadanie.
załóżmy że
\(\displaystyle{ varphi(1,0,0)=A \ varphi(0,1,0)=B \ varphi(0,0,1)=C}\)
to trzeba rozwiązać taki układ równań:
\(\displaystyle{ A+B+C=(2,0,2,-1) \ A+2B-C=(3,2,0,4) \ B+2C=(1,-2,2,-3)}\)
Polecam eliminację gussa
w powyższym temacie masz podobne zadanie.
załóżmy że
\(\displaystyle{ varphi(1,0,0)=A \ varphi(0,1,0)=B \ varphi(0,0,1)=C}\)
to trzeba rozwiązać taki układ równań:
\(\displaystyle{ A+B+C=(2,0,2,-1) \ A+2B-C=(3,2,0,4) \ B+2C=(1,-2,2,-3)}\)
Polecam eliminację gussa