Stosując wzór na zmianę macierzy przekształcenia przy zmianie baz, znaleźć macierz przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ \varphi}\) w podanych bazach ( \(\displaystyle{ B}\) - baza dziedziny, \(\displaystyle{ C}\) - baza przeciwdziedziny):
\(\displaystyle{ \newrgbcolor{dg}{0 0.4 0}\varphi: \RR^3 \rightarrow \RR^2, \varphi (x,y,z)=(2x+y-z\:,{\dg{3x-}}2y+4z)}\)
\(\displaystyle{ B=\{(3,1,-2),(2,1,1),(-2,4,1)\}}\)
\(\displaystyle{ C=\{(2,-3),(-1,2)\}}\)
Wiem jak zrobić to z definicji, ale tą metoda nie wiem jak. Nawet wzoru nie mam. Ktoś wie o co może w tym poleceniu chodzić?
Edit:
Poprawiłem za kamilm758. SlotaWoj
Macierz przekształcenia liniowego
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 3 lis 2017, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 15 razy
Macierz przekształcenia liniowego
Na początek wyznacz macierz przekształcenia w bazach standardowych.
Następnie stosujesz wzór:
\(\displaystyle{ M ^{st} _{st}(\varphi)=M ^{C} _{st} \cdot M ^{B} _{C}(\varphi) \cdot M ^{st} _{B}}\)
Gdzie macierze \(\displaystyle{ M ^{C} _{st} M ^{st} _{B}}\) to macierze przekształcenia identycznościowego. Zauważ, że \(\displaystyle{ M ^{C} _{st}}\) masz za darmo. Jest to baza \(\displaystyle{ C}\) wpisana kolumnami.
Następnie stosujesz wzór:
\(\displaystyle{ M ^{st} _{st}(\varphi)=M ^{C} _{st} \cdot M ^{B} _{C}(\varphi) \cdot M ^{st} _{B}}\)
Gdzie macierze \(\displaystyle{ M ^{C} _{st} M ^{st} _{B}}\) to macierze przekształcenia identycznościowego. Zauważ, że \(\displaystyle{ M ^{C} _{st}}\) masz za darmo. Jest to baza \(\displaystyle{ C}\) wpisana kolumnami.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Macierz przekształcenia liniowego
Tu jest błąd. Obraz trójki \(\displaystyle{ (x,y,z) \in \RR^3}\) , a ma być \(\displaystyle{ \in\RR^2}\) .kamilm758 pisze:\(\displaystyle{ \varphi: \RR^3 \rightarrow \RR^2, \varphi (x,y,z)=(2x+y-z,\:3x,\:2y+4z)}\)
- kamilm758
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 49 razy
Macierz przekształcenia liniowego
Nie mogę zedytować. Wkradł się błąd przy przepisywaniu.
\(\displaystyle{ \varphi: \RR^3 \rightarrow \RR^2, \varphi (x,y,z)=(2x+y-z\:,3x-2y+4z)}\)
-- 20 sty 2018, o 20:01 --
\(\displaystyle{ _C [\varphi ]^B=\begin{bmatrix}
17 & 16 & -12 \\
25 & 28 & -23
\end{array}}\)
Co dalej można zrobić?
Jak wyznaczyć pozostałe macierze?
\(\displaystyle{ \varphi: \RR^3 \rightarrow \RR^2, \varphi (x,y,z)=(2x+y-z\:,3x-2y+4z)}\)
-- 20 sty 2018, o 20:01 --
\(\displaystyle{ _C [\varphi ]^B=\begin{bmatrix}
17 & 16 & -12 \\
25 & 28 & -23
\end{array}}\)
Co dalej można zrobić?
Jak wyznaczyć pozostałe macierze?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2018, o 00:34 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Macierz koduj: begin{bmatrix} ... \end{bmatrix}
Powód: Poprawa wiadomości. Macierz koduj: begin{bmatrix} ... \end{bmatrix}
- kamilm758
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 49 razy
Re: Macierz przekształcenia liniowego
\(\displaystyle{ e_1=(1,0,0) e_2=(0,1,0) e_3=(0,0,1)}\)
\(\displaystyle{ v_1=(1,0) v_2=(0,1)}\)
\(\displaystyle{ \varphi (1,0,0)=(2,3)=\alpha (1,0)+ \beta (0,1) \rightarrow \alpha = 2 ,\ \beta =3}\)
\(\displaystyle{ \varphi (0,1,0)=(1,-2)=\alpha (1,0)+ \beta (0,1) \rightarrow \alpha = 1 ,\ \beta =-2}\)
\(\displaystyle{ \varphi (0,0,1)=(-1,4)=\alpha (1,0)+ \beta (0,1) \rightarrow \alpha = -1 ,\ \beta =4}\)
\(\displaystyle{ _s_t [\varphi ]^s^t=\begin{bmatrix} 2 & 1 & -1 \\ 3 & -2 & 4 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ v_1=(1,0) v_2=(0,1)}\)
\(\displaystyle{ \varphi (1,0,0)=(2,3)=\alpha (1,0)+ \beta (0,1) \rightarrow \alpha = 2 ,\ \beta =3}\)
\(\displaystyle{ \varphi (0,1,0)=(1,-2)=\alpha (1,0)+ \beta (0,1) \rightarrow \alpha = 1 ,\ \beta =-2}\)
\(\displaystyle{ \varphi (0,0,1)=(-1,4)=\alpha (1,0)+ \beta (0,1) \rightarrow \alpha = -1 ,\ \beta =4}\)
\(\displaystyle{ _s_t [\varphi ]^s^t=\begin{bmatrix} 2 & 1 & -1 \\ 3 & -2 & 4 \end{array}}\)