Rozwiązanie układu równań w zależności od parametru p

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Olivia142
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 sty 2018, o 16:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Rozwiązanie układu równań w zależności od parametru p

Post autor: Olivia142 »

Macierz: żle – układ równań (SlotaWoj)

\(\displaystyle{ \begin{cases}\ px + y + pz = 1 \\
\ x + y + z =1 \\
\ (2-p)x -(2-p)y + z = 1 \\
\ px + y + pz = p^{12}\end{cases}}\)


Rozwiązać układ równań w zależności od parametru \(\displaystyle{ p}\) (w dziedzinie liczb rzeczywistych).

Jak się do tego zabrać?

Gdyby była macierz \(\displaystyle{ 3\times3}\) nie byłoby z tym problemu.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2018, o 17:03 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Rozwiązanie układu równań w zależności od parametru p

Post autor: a4karo »

Pierwsze i ostatnie równanie powinno cię naprowadzic na rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Richard del Ferro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 190
Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Rozwiązanie układu równań w zależności od parametru p

Post autor: Richard del Ferro »

PRZEPRASZAM PANA AKARO ZE SIE WTRĄCAM BO WIEM ZE NIE WOLNO

Owszem, zauważ, że masz układ 4 równan z 3 niewiadomymi co intuicyjnie naprowadza Cię na to, że podstawienie czegokolwiek (dodanie lub odjęcie stronami) da Ci informację potrzebną do dalszych rozważań-- 18 sty 2018, o 20:00 --Mówię 3 niewiadome bo jedna to parametr, czyli traktujesz ją jako stałą np \(\displaystyle{ 3}\) bądź \(\displaystyle{ -7}\)
ODPOWIEDZ