Czy dobrze robię to zadanie?
Proste prostopadłe do płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Proste prostopadłe do płaszczyzny
Najpierw zapoznaj się z regulaminem Forum.
Potem zapisz swoje rozwiązanie w edytorze Tex.
Równania parametryczne i kierunkowe prostych wyznaczyłeś poprawnie, zamiast współrzędnych \(\displaystyle{ (x_{i}, y_{i}, z_{i}, i = 1,2)}\) mają być \(\displaystyle{ (x,y,z).}\)
Znajdź współrzędne punktu ich przecięcia, wyznaczając na przykład wspólną wartość parametrów \(\displaystyle{ s=t.}\)
Potem zapisz swoje rozwiązanie w edytorze Tex.
Równania parametryczne i kierunkowe prostych wyznaczyłeś poprawnie, zamiast współrzędnych \(\displaystyle{ (x_{i}, y_{i}, z_{i}, i = 1,2)}\) mają być \(\displaystyle{ (x,y,z).}\)
Znajdź współrzędne punktu ich przecięcia, wyznaczając na przykład wspólną wartość parametrów \(\displaystyle{ s=t.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 16 paź 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Re: Proste prostopadłe do płaszczyzny
Wiem już jak to liczyć, ale jeszcze pytanie, które to są równania parametryczne, a które kierunkowe?