Wymiar macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aolo23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 118 razy
Pomógł: 2 razy

Wymiar macierzy

Post autor: aolo23 »

Zadaniem jest obliczyć wymiar podprzestrzeni:

\(\displaystyle{ \left\{\left( x,y,z,\right) t \in \RR^4 : x+y+z+t=0 \right\} \cap \left\{ (x,y,z,t) \in \RR^4: x+2y+3z+4t=0 \wedge 2x+3y+4z+5t=0\right\}}\)

Będę wdzięczny, jeśli ktoś mi to rozpiszę, od razu uprzedzając, że dopiero co zaznajamia się z tematem, więc nie wiem jak się za to wziąć.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2018, o 00:43 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Zymon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 3 lis 2017, o 10:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Wymiar macierzy

Post autor: Zymon »

Jeżeli masz jedynie obliczyć wymiar podprzestrzeni będącej przecięciem tych dwóch podprzestrzeni to najprościej będzie gdy policzysz układy rozpinające przestrzenie rozwiązań tychże układów równań (wiesz jak to zrobić?). Następnie wpisujesz wektorki bazowe wierszami do macierzy i jedziesz Gaussem. To co otrzymasz po zeschodkowniu (w niezerowych wierszykach oczywiście) to układ rozpinający \(\displaystyle{ \var V + \var W}\).
Wówczas masz już wszystko co potrzeba aby skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ \dim (\var V \cap \var W) =
\dim \var V + \dim \var W - \dim(\var V + \var W)}\)
ODPOWIEDZ