Uklad rownan

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
positivo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 sty 2007, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin

Uklad rownan

Post autor: positivo »

witam,
mam do rozwiazania taki uklad

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 9x-3y+5z+6t=4\\6x-2y+3z+t=5\\4x-y+3z+14t=-8 \end{array}}\)

zawsze do takich zadan zabieralem sie dzialaniami na wierszach (gauss - chyba ) i ktores rownanie sie zawsze zerowalo
a tutaj nie daje rady... przynamniej mi nie wychodzi
jak to wyzerowac?
ewentualnie jak rozwiazac to moze jakims innym sposobem?

z gory dzieki,
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2007, o 18:28 przez positivo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Uklad rownan

Post autor: kuch2r »

Masz układ 3 rownan z 4 niewiadomymi.
Aby rozwiazac powyzszy uklad, nalezy wprowadzic parametr za jedna z niewiadomych.
Niech:
\(\displaystyle{ t=s}\), gdzie \(\displaystyle{ s\in R}\)
Wowczas:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 9x-3y+5z+6s=4\\6x-2y+3z+s=5\\4x-y+3z+14s=-8 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 9x-3y+5z=4-6s\\6x-2y+3z=5-s\\4x-y+3z=-8-14s \end{array}}\)
W ten sposob otrzymalismy uklad 3 rownan z 3 niewiadomymi.
i dalej juz powinno pojsc normalnie...
positivo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 sty 2007, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin

Uklad rownan

Post autor: positivo »

hmm, nie wiem jak to dalej ruszyc, dla mnie to nadal sa 4 niewiadome... ;/

a nie da sie jakos tak wyzerowac ktoregos rownania?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Uklad rownan

Post autor: kuch2r »

potraktuj \(\displaystyle{ s}\) w dalszych obliczeniach jako stała...
positivo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 sty 2007, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin

Uklad rownan

Post autor: positivo »

nie potrafie, za duzo literek jak dla mnie.
moglbys mi to rozwiazac do konca?

z gory wielkie dzieki
ODPOWIEDZ