Równanie kwadratowe w ciele

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Mendzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 21 gru 2017, o 14:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie kwadratowe w ciele

Post autor: Mendzik »

Cześć,

mam problem z zadaniem aby rozwiązać równanie kwadratowe w ciele \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{13}}\).
\(\displaystyle{ 2x^2+2x+2=0}\). Delta wychodzi -12. Co z tym dalej począć? Czy rozwiązanie jest tylko w liczbach zespolonych?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Równanie kwadratowe w ciele

Post autor: leg14 »

A ile wynosi \(\displaystyle{ -12}\) w twoim ciele?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Równanie kwadratowe w ciele

Post autor: Premislav »

Czy rozwiązanie jest tylko w liczbach zespolonych?
Co proszę?

Równie dobrze (po pomnożeniu stronami przez \(\displaystyle{ 7=2^{-1}}\)) możemy popatrzeć na równanie \(\displaystyle{ x^2+x+1=0}\), a to jest prawie to samo, co \(\displaystyle{ x^3-1=0}\), wyjąwszy \(\displaystyle{ x=1}\) (wzór skróconego mnożenia), czyli szukamy w \(\displaystyle{ \ZZ_{13}^*}\) elementów rzędu \(\displaystyle{ 3}\) (\(\displaystyle{ x\neq 1}\) i \(\displaystyle{ x^3=1}\), a \(\displaystyle{ 3}\) jest liczbą pierwszą).
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Równanie kwadratowe w ciele

Post autor: arek1357 »

W zdrowym ciele zdrowe ciele...
Mendzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 21 gru 2017, o 14:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Równanie kwadratowe w ciele

Post autor: Mendzik »

Premislav pisze:
Czy rozwiązanie jest tylko w liczbach zespolonych?
Co proszę?

Równie dobrze (po pomnożeniu stronami przez \(\displaystyle{ 7=2^{-1}}\)) możemy popatrzeć na równanie \(\displaystyle{ x^2+x+1=0}\), a to jest prawie to samo, co \(\displaystyle{ x^3-1=0}\), wyjąwszy \(\displaystyle{ x=1}\) (wzór skróconego mnożenia), czyli szukamy w \(\displaystyle{ \ZZ_{13}^*}\) elementów rzędu \(\displaystyle{ 3}\) (\(\displaystyle{ x\neq 1}\) i \(\displaystyle{ x^3=1}\), a \(\displaystyle{ 3}\) jest liczbą pierwszą).
Pomysł z liczbami zespolonymi wziął się stąd: , chociaż wydawało mi się, że z ciałami ma to mało wspólnego.

-12 w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{13}}\) to 1. Czy w jakiś sposób można to wykorzystać? Czy raczej są wskazane przekształcenia jak wyżej?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Równanie kwadratowe w ciele

Post autor: leg14 »

No to dlaczego twierdzisz ,że delta wyszła ujemna, skoro jest równa \(\displaystyle{ 1}\)?

Powyżej się, że tak powiem, dostosowałem do Twojego poziomu, bo mówienie o ujemności w \(\displaystyle{ \ZZ_{13}}\) nie ma sensu!

Pomyśl o tym inaczej, jeśli działasz w ciele liczb rzeczywistych, to nie przeszkadza Ci ujemność delty per se - przeszkadza Ci to, że nie możesz jej spierwiastkować!. Ale przecież jedynkę w ciele \(\displaystyle{ \ZZ_{13}}\) spierwiastkować możesz.
ODPOWIEDZ