Sprawdź z definicji, czy jest to przekształcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
estewui
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 sty 2017, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Myślenice
Podziękował: 1 raz

Sprawdź z definicji, czy jest to przekształcenie liniowe

Post autor: estewui »

Sprawdź z definicji, czy jest to przekształcenie liniowe
\(\displaystyle{ f\left( a x^{2} + bx + c\right) = b x^{3} - c}\)
Jak to sprawdzić z definicji przekształcenia? Zupełnie nieintuicyjne mi się to wydaje...
NataliaAnna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 25 sty 2017, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 8 razy

Re: Sprawdź z definicji, czy jest to przekształcenie liniowe

Post autor: NataliaAnna »

Przekształcenie jest liniowe jeśli spełnia dwa warunki:
1.jest addytywne tzn F(x+y)=F(x)+F(y)
2.jest jednorodne F(tX)=tF(x)
Najprościej wybrać dwa punkty i sprawdzić na nich czy obydwa warunki zachodzą. Przynajmniej ja się tak uczyłam.
A no i to t w 2. jest skalarem - czyli po prostu jakąś liczbą.
estewui
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 sty 2017, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Myślenice
Podziękował: 1 raz

Re: Sprawdź z definicji, czy jest to przekształcenie liniowe

Post autor: estewui »

To rozumiałem - po prostu nie wiedziałem, w jaki sposób przedstawić wektory w postaci wielomianu - ale już jest to dla mnie jasne, np. \(\displaystyle{ \vec{u}= u_{1} x^{2} + u_{2} x^{} + u_{3}}\) i drugi wektor \(\displaystyle{ \vec{v}= v_{1} x^{2} + v_{2} x^{} + v_{3}}\) i pracując na tych dwóch wektorach pracujemy, porównując współrzędne.
ODPOWIEDZ