Macierzowy argument funkcji wykładniczej
-
- Użytkownik
- Posty: 279
- Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lub
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 21 razy
Macierzowy argument funkcji wykładniczej
Uczę się systemów dynamicznych i nie mogę znaleźć wzoru na wyznaczenie \(\displaystyle{ e^{At}}\), gdzie A jest macierzą 2x2 z zespolonymi wartościami własnymi.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2018, o 09:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Macierzowy argument funkcji wykładniczej
Zapisujesz \(\displaystyle{ e^x}\) w postaci szeregu potęgowego. A następnie diagonalizujesz macierz by pozbyć się niewygodnego potęgowania macierzowego. Może znajdziesz coś interesującego.
Ogólnie
\(\displaystyle{ e^X= \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{X^n}{n!}}\)
Ale dla macierzy \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) istnieje wzór ogólny
\(\displaystyle{ \exp\left(\begin{bmatrix}a & b \\c & d \end{bmatrix}\right)=\frac{1}{\Delta}\begin{bmatrix}m_{11} & m_{12} \\m_{21} & m_{22} \end{bmatrix}}\)
Gdzie
\(\displaystyle{ \Delta= \sqrt{(a-d)^2+4bc}}\)
\(\displaystyle{ m_{11}=\exp\left( \frac{a+d}{2} \right) \cdot \left( \Delta \cosh \frac{\Delta}{2}+(a-d)\sinh \frac{\Delta}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ m_{12}=2b\exp\left( \frac{a+d}{2} \right)\sinh \frac{\Delta}{2}}\)
\(\displaystyle{ m_{21}=2c\exp\left( \frac{a+d}{2} \right)\sinh \frac{\Delta}{2}}\)
\(\displaystyle{ m_{22}=\exp\left( \frac{a+d}{2} \right) \cdot \left( \Delta \cosh \frac{\Delta}{2}+(d-a)\sinh \frac{\Delta}{2} \right)}\)
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Matrix_exponential
Ogólnie
\(\displaystyle{ e^X= \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{X^n}{n!}}\)
Ale dla macierzy \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) istnieje wzór ogólny
\(\displaystyle{ \exp\left(\begin{bmatrix}a & b \\c & d \end{bmatrix}\right)=\frac{1}{\Delta}\begin{bmatrix}m_{11} & m_{12} \\m_{21} & m_{22} \end{bmatrix}}\)
Gdzie
\(\displaystyle{ \Delta= \sqrt{(a-d)^2+4bc}}\)
\(\displaystyle{ m_{11}=\exp\left( \frac{a+d}{2} \right) \cdot \left( \Delta \cosh \frac{\Delta}{2}+(a-d)\sinh \frac{\Delta}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ m_{12}=2b\exp\left( \frac{a+d}{2} \right)\sinh \frac{\Delta}{2}}\)
\(\displaystyle{ m_{21}=2c\exp\left( \frac{a+d}{2} \right)\sinh \frac{\Delta}{2}}\)
\(\displaystyle{ m_{22}=\exp\left( \frac{a+d}{2} \right) \cdot \left( \Delta \cosh \frac{\Delta}{2}+(d-a)\sinh \frac{\Delta}{2} \right)}\)