Oblicz macierz \(\displaystyle{ X}\) .
\(\displaystyle{ AX=\begin{bmatrix} 3&2\\8&2\end{bmatrix}+2A}\) gdzie \(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 7&3\\5&2\end{bmatrix}}\)
Obliczyłem prawą stronę i wyszło mi, że:
\(\displaystyle{ AX=\begin{bmatrix} 17&8\\18&6\end{bmatrix}}\)
Co dalej, bo wychodzi mi jakiś kosmos.
Równanie z macierzą
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 13 lis 2017, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
Równanie z macierzą
Ostatnio zmieniony 7 sty 2018, o 22:11 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Kompozycja.
Powód: Poprawa wiadomości. Kompozycja.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 13 lis 2017, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
Re: Równanie z macierzą
Dlaczego tak?
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ A ^{-1} = \begin{bmatrix} \frac{2}{29} & \frac{-3}{29} \\ \frac{-5}{29} & \frac{7}{29} \end{bmatrix}}\)
Na pewno dobrze?
Edit:
Już wiem, że źle. Powinno wyjść:
\(\displaystyle{ A ^{-1} = \begin{bmatrix} -2&3\\5&-7\end{bmatrix}}\)
-- 8 sty 2018, o 13:24 --
Znalazłem coś takiego:
\(\displaystyle{ AX = B\\A ^{-1} AX = A ^{-1} B\\X = A ^{-1} B}\)
Wystarczy, że w zadaniu zastosuję się od razu do ostatniego etapu, czy faktycznie obie strony wymnażać przez \(\displaystyle{ A ^{-1}}\)?
Wtedy wygląda to tak:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix} X = \begin{bmatrix} 20&-6\\211&82\end{bmatrix}}\)
Edit:
Obliczyłem i wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ X = \begin{bmatrix} 20&2\\-41&-2\end{bmatrix}}\)
Ktoś potwierdzi?
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ A ^{-1} = \begin{bmatrix} \frac{2}{29} & \frac{-3}{29} \\ \frac{-5}{29} & \frac{7}{29} \end{bmatrix}}\)
Na pewno dobrze?
Edit:
Już wiem, że źle. Powinno wyjść:
\(\displaystyle{ A ^{-1} = \begin{bmatrix} -2&3\\5&-7\end{bmatrix}}\)
-- 8 sty 2018, o 13:24 --
Znalazłem coś takiego:
\(\displaystyle{ AX = B\\A ^{-1} AX = A ^{-1} B\\X = A ^{-1} B}\)
Wystarczy, że w zadaniu zastosuję się od razu do ostatniego etapu, czy faktycznie obie strony wymnażać przez \(\displaystyle{ A ^{-1}}\)?
Wtedy wygląda to tak:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix} X = \begin{bmatrix} 20&-6\\211&82\end{bmatrix}}\)
Edit:
Obliczyłem i wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ X = \begin{bmatrix} 20&2\\-41&-2\end{bmatrix}}\)
Ktoś potwierdzi?
Ostatnio zmieniony 8 sty 2018, o 23:03 przez Melquiades1, łącznie zmieniany 1 raz.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Równanie z macierzą
Popatrz na to, co napisałeś pod linijkąWystarczy, że w zadaniu zastosuję się od razu do ostatniego etapu, czy faktycznie obie strony wymnażać przez A ^{-1}?
. Patrz tak długo, aż zauważysz, że masz tam wymnażanie obu stron przez \(\displaystyle{ A ^{-1}}\)Znalazłem coś takiego:
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 13 lis 2017, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
Re: Równanie z macierzą
Zgadza się. Niby tylko pominięcie jednego znaku, a zmienia postać rzeczy. Poprawione.leg14 pisze:Popatrz na to, co napisałeś pod linijkąWystarczy, że w zadaniu zastosuję się od razu do ostatniego etapu, czy faktycznie obie strony wymnażać przez A ^{-1}?. Patrz tak długo, aż zauważysz, że masz tam wymnażanie obu stron przez \(\displaystyle{ A ^{-1}}\)Znalazłem coś takiego: