Rozwiązanie równania z macierzą X

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Angie96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 sty 2018, o 18:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Rozwiązanie równania z macierzą X

Post autor: Angie96 »

Cześć, jestem tutaj nowa, więc mam nadzieję, że wszystko robię zgodnie z regulaminem. Próbowałam znaleźć odpowiedź na moje pytanie w wyszukiwarce, ale nici. Mam przykłady oraz rozwiązania do nich, ale zupełnie nie rozumiem na czym to polega :c

\(\displaystyle{ A(X+A) = 2A \ \Rightarrow\ X = 2I - A \\
(B-X)B = 3B \ \Rightarrow\ X = B - 3I \\
C(X-C) = 2C \ \Rightarrow\ X = 2I + C \\
(X+D)D = 3D \ \Rightarrow\ X = 3I - D}\)


Oczywiście są dołączone poszczególne macierze i jak już wiem, że to ma być \(\displaystyle{ 2I - A}\) , to umiem rozwiązać, ale nie rozumiem zupełnie skąd się bierze macierz diagonalna. Czy jest na to jakieś twierdzenie/wzór?
Ostatnio zmieniony 5 sty 2018, o 18:41 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Rozwiązanie równania z macierzą X

Post autor: leg14 »

Czy jest na to jakieś twierdzenie/wzór?
Nie. Najłatwiejszą metodą byłoby założenie, że \(\displaystyle{ A,B,C,D}\) są odwracalne. Rozwiązanie tych układów równań (korzystając z założenia) i sprawdzenie, czy takie rozwiązania pasują w ogólnym przypadku (czyli np. czy z rozwiązania znikają wszelkie odwrotności macierzy \(\displaystyle{ A,B,C,D}\)).
ODPOWIEDZ