Niech \(\displaystyle{ K}\) będzie ciałem.
1. Pokaż, że zbiór wielomianów \(\displaystyle{ \left\{ {1, x, x^{2} , . . . , x^{n} }\right\}}\) jest bazą przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ K_{n}[x]}\) .
2. Pokaż, że zbiór wielomianów \(\displaystyle{ \left\{1, x-1, (x-1)^{2} , . . . , (x-1)^{n} \right\}}\) jest również bazą przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ K_{n}[x]}\) .
Wskazówki?
Baza przestrzeni liniowej
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Baza przestrzeni liniowej
1.
Najprościej tworzymy Wrońskian
\(\displaystyle{ \left| \begin{matrix}1&x&x^2&....&x^n\\ 0&1&2x&...&nx^{n-1}\\.&.&.&...&.\\ 0&0&0&...&n!\end{matrix}\right|}\)
i stwierdzamy, że jest różny od zera.
Najprościej tworzymy Wrońskian
\(\displaystyle{ \left| \begin{matrix}1&x&x^2&....&x^n\\ 0&1&2x&...&nx^{n-1}\\.&.&.&...&.\\ 0&0&0&...&n!\end{matrix}\right|}\)
i stwierdzamy, że jest różny od zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 22230
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Re: Baza przestrzeni liniowej
Czy potrafisz każdy wielomian stopnia \(\displaystyle{ \leq n}\) przedstawić przy pomocy kombinacji liniowej tych wielomianow?
Czy to przedstawienie jest jednoznaczne?
Czy to przedstawienie jest jednoznaczne?
-
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 118 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Baza przestrzeni liniowej
Co do kombinacji liniowych to współczynniki kombinacji liniowej muszą być tylko i wyłącznie liczbami?
Bo jeśli tak, to jest to jednoznaczne przedstawienie.
Bo jeśli tak, to jest to jednoznaczne przedstawienie.
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Baza przestrzeni liniowej
Niech:
\(\displaystyle{ \textbf p_{0}=1, \textbf p_{1}=x, \textbf p_{2}=x^2, ...,\textbf p_{n}= x^{n}}\) (0)
Mamy wykazać prawdziwość implikacji:
\(\displaystyle{ (a_{0}\cdot \textbf p_{0}+ a_{1}\cdot \textbf p_{1}+ a_{2}\cdot \textbf p_{2}+...+a_{n}\cdot \textbf p_{n} =\textbf 0 )\rightarrow (a_{0}= a_{1}= a_{2}=...= a_{n}=0)}\)
Równanie wektorowe:
\(\displaystyle{ a_{0}\cdot \textbf p_{0}+ a_{1}\cdot \textbf p_{1}+ a_{2}\cdot \textbf p_{2}+...+a_{n}\cdot \textbf p_{n} = \textbf 0}\) (1)
jest równoważne równaniu skalarnemu:
\(\displaystyle{ a_{0} + a_{1}\cdot x + a_{2}\cdot x^2 +...+ a_{n}\cdot x^{n} = 0}\) (2)
dla wszystkich \(\displaystyle{ x \in (-\infty, \infty)}\) ,
które jest prawdziwe, gdy wszystkie współczynniki:
\(\displaystyle{ a_{0}=a_{1}=a_{2}=...=a_{n} = 0}\) (3)
Żeby, to udowodnić, musimy przypomnieć twierdzenie dotyczące pierwiastków wielomianów.
Każdy niezerowy wielomian stopnia \(\displaystyle{ n}\) może co najwyżej \(\displaystyle{ n}\) pierwiastków.
Skoro tak, to każdy współczynnik w (2) musi być równy zero. Z drugiej strony jeśli lewa strona tego równania jest wielomianem niezerowym, to musi on mieć nieskończenie wiele pierwiastków, co przeczy powyższemu twierdzeniu.
Zatem równanie (1) ma tylko trywialne rozwiązanie (3).
To mieliśmy wykazać.
Jednomiany (0) stanowią więc bazę przestrzeni wielomianów \(\displaystyle{ K_{n}[x]}\) .
\(\displaystyle{ \textbf p_{0}=1, \textbf p_{1}=x, \textbf p_{2}=x^2, ...,\textbf p_{n}= x^{n}}\) (0)
Mamy wykazać prawdziwość implikacji:
\(\displaystyle{ (a_{0}\cdot \textbf p_{0}+ a_{1}\cdot \textbf p_{1}+ a_{2}\cdot \textbf p_{2}+...+a_{n}\cdot \textbf p_{n} =\textbf 0 )\rightarrow (a_{0}= a_{1}= a_{2}=...= a_{n}=0)}\)
Równanie wektorowe:
\(\displaystyle{ a_{0}\cdot \textbf p_{0}+ a_{1}\cdot \textbf p_{1}+ a_{2}\cdot \textbf p_{2}+...+a_{n}\cdot \textbf p_{n} = \textbf 0}\) (1)
jest równoważne równaniu skalarnemu:
\(\displaystyle{ a_{0} + a_{1}\cdot x + a_{2}\cdot x^2 +...+ a_{n}\cdot x^{n} = 0}\) (2)
dla wszystkich \(\displaystyle{ x \in (-\infty, \infty)}\) ,
które jest prawdziwe, gdy wszystkie współczynniki:
\(\displaystyle{ a_{0}=a_{1}=a_{2}=...=a_{n} = 0}\) (3)
Żeby, to udowodnić, musimy przypomnieć twierdzenie dotyczące pierwiastków wielomianów.
Każdy niezerowy wielomian stopnia \(\displaystyle{ n}\) może co najwyżej \(\displaystyle{ n}\) pierwiastków.
Skoro tak, to każdy współczynnik w (2) musi być równy zero. Z drugiej strony jeśli lewa strona tego równania jest wielomianem niezerowym, to musi on mieć nieskończenie wiele pierwiastków, co przeczy powyższemu twierdzeniu.
Zatem równanie (1) ma tylko trywialne rozwiązanie (3).
To mieliśmy wykazać.
Jednomiany (0) stanowią więc bazę przestrzeni wielomianów \(\displaystyle{ K_{n}[x]}\) .