Niech \(\displaystyle{ K}\) będzie \(\displaystyle{ k}\)elementowym ciałem. Załóżmy, że zbiór\(\displaystyle{ F = \left\{ f_{1},.....,f_{n} \right\}}\) jest
liniowo niezależny. Pokaż, że wtedy zbiór \(\displaystyle{ Lin(F )}\)ma \(\displaystyle{ k^{n}}\) elementów.
Patrzę sie na definicję i sam nie wiem jak formalnie to zapisać (bo nie mogę napisać "bo tak jest")
\(\displaystyle{ Lin(x)=\left\{ \sum_{i=1}^{n}\alpha _{i}x_{i}; n \in N , \alpha _{0},... \alpha_{n} \in K, x_{0},... x_{n} \in X \right\}}\)
Gdzie K- to ciało, a X to grupa abelowa.
Otoczka liniowa
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Otoczka liniowa
Udowodnij, że funkcja \(\displaystyle{ \varphi : K^n \to \Lin(F)}\) dana wzorem
\(\displaystyle{ \varphi( \alpha_1, \ldots, \alpha_n ) = \sum_{i=1}^n \alpha_i f_i}\)
jest bijekcją.
\(\displaystyle{ \varphi( \alpha_1, \ldots, \alpha_n ) = \sum_{i=1}^n \alpha_i f_i}\)
jest bijekcją.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Otoczka liniowa
Z definicji.
1. Jak się sprawdza, że funkcja jest różnowartościowa?
2. Jak się sprawdza, że funkcja jest "na"?
Jak już wykażesz, że funkcja jest bijekcją, to z tego będzie wynikało, że zbiory \(\displaystyle{ K^n}\) i \(\displaystyle{ \Lin(F)}\) są równoliczne, czyli mają tyle samo elementów. Ale oczywiście \(\displaystyle{ K^n}\) ma \(\displaystyle{ k^n}\) elementów, więc \(\displaystyle{ \Lin(F)}\) także.
1. Jak się sprawdza, że funkcja jest różnowartościowa?
2. Jak się sprawdza, że funkcja jest "na"?
Jak już wykażesz, że funkcja jest bijekcją, to z tego będzie wynikało, że zbiory \(\displaystyle{ K^n}\) i \(\displaystyle{ \Lin(F)}\) są równoliczne, czyli mają tyle samo elementów. Ale oczywiście \(\displaystyle{ K^n}\) ma \(\displaystyle{ k^n}\) elementów, więc \(\displaystyle{ \Lin(F)}\) także.