Pytanie nr 1:
Niech \(\displaystyle{ F}\) będzie operatorem oraz \(\displaystyle{ \dim\Im F^2 = \dim\Im F}\) . Co oznacza zapis \(\displaystyle{ \dim\Im F^2}\) ? Oznacza to wymiar obrazu \(\displaystyle{ F^2}\) ? Jeśli tak, co jak mam zdefiniować \(\displaystyle{ F^2}\) ? Czy może wymiar \(\displaystyle{ (\Im F)^2}\) ?
Pytanie nr 2:
Niech \(\displaystyle{ F : \RR^3 \rightarrow \RR^3}\) oraz \(\displaystyle{ \Im F = \text{lin} \left(B \cdot\left[\begin{array}{ccc}1&4\\2&5\\3&6\end{array}\right]\right)}\) oraz \(\displaystyle{ B}\) jest bazą kanoniczną.
Baza jest zbiorem, więc w jaki sposób mam ją pomnożyć przez macierz? Jak powinienem to interpretować?
Dziękuję i życzę Wesołych Świąt.
Pytania o notację, przekształcenia liniowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 gru 2016, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 4 razy
Pytania o notację, przekształcenia liniowe.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2017, o 15:47 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Pytania o notację, przekształcenia liniowe.
1.
Oznacza wymiar obrazu operatora (przekształcenia) \(\displaystyle{ F^2 = F\cdot F}\) .
2.
Jeśli zbiór \(\displaystyle{ B}\) jest bazą kanoniczną, to aby można go było pomnożyć z lewej strony przez macierz wymiaru \(\displaystyle{ 3\times 2}\) musi być wymiaru \(\displaystyle{ 2 \times 3}\) .
Życzę również reszty Spokojnych, Wesołych Świąt.
Oznacza wymiar obrazu operatora (przekształcenia) \(\displaystyle{ F^2 = F\cdot F}\) .
2.
Jeśli zbiór \(\displaystyle{ B}\) jest bazą kanoniczną, to aby można go było pomnożyć z lewej strony przez macierz wymiaru \(\displaystyle{ 3\times 2}\) musi być wymiaru \(\displaystyle{ 2 \times 3}\) .
Życzę również reszty Spokojnych, Wesołych Świąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 gru 2016, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 4 razy
Re: Pytania o notację, przekształcenia liniowe.
Dziękuję.
Mam jeszcze pytanie o 1:
Niech \(\displaystyle{ v \in V}\) oraz \(\displaystyle{ a \in K}\)
\(\displaystyle{ F^{2}(av) = aF^{2}(v)}\), ale mamy też \(\displaystyle{ F^{2}(av) = aF(v) \cdot aF(v) = a^{2}F^{2}(v)}\)
Czyli \(\displaystyle{ aF^{2}(v) = a^{2}F^{2}(v)}\).
W jaki sposób mam mnożyć wektory? Przecież w przestrzeni wektorowej takiego działania nie ma.
Czy po prostu mam z tego wysnuć wniosek, że \(\displaystyle{ a = 0}\) ?
Mam jeszcze pytanie o 1:
Niech \(\displaystyle{ v \in V}\) oraz \(\displaystyle{ a \in K}\)
\(\displaystyle{ F^{2}(av) = aF^{2}(v)}\), ale mamy też \(\displaystyle{ F^{2}(av) = aF(v) \cdot aF(v) = a^{2}F^{2}(v)}\)
Czyli \(\displaystyle{ aF^{2}(v) = a^{2}F^{2}(v)}\).
W jaki sposób mam mnożyć wektory? Przecież w przestrzeni wektorowej takiego działania nie ma.
Czy po prostu mam z tego wysnuć wniosek, że \(\displaystyle{ a = 0}\) ?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Pytania o notację, przekształcenia liniowe.
Tu nie chodzi raczej o podnoszenie do kwadratu, tylko o złożenie przekształcenia \(\displaystyle{ F}\) z samym sobą, tj.
dla \(\displaystyle{ v \in V}\) mamy \(\displaystyle{ F^2(v)=F\left( F(v)\right)}\)
dla \(\displaystyle{ v \in V}\) mamy \(\displaystyle{ F^2(v)=F\left( F(v)\right)}\)