Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 2 kwie 2014, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bierun
- Podziękował: 9 razy
Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
Witam potrzebuję pomocy z tym zadaniem
Czy odwzorowanie \(\displaystyle{ T:\RR^2 \rightarrow \RR^3,\ T(x_1,x_2) = (x_1+10x_2, 5x_1-8x_2, -7x_1+6x_2)}\) jest liniowe
Znam te 2 warunki na odwz. liniowe, ale nie potrafię ich zastosować. Może ktoś mi pomóc?
Czy odwzorowanie \(\displaystyle{ T:\RR^2 \rightarrow \RR^3,\ T(x_1,x_2) = (x_1+10x_2, 5x_1-8x_2, -7x_1+6x_2)}\) jest liniowe
Znam te 2 warunki na odwz. liniowe, ale nie potrafię ich zastosować. Może ktoś mi pomóc?
Ostatnio zmieniony 22 gru 2017, o 20:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 2 kwie 2014, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bierun
- Podziękował: 9 razy
Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
To są te warunki: [ciach]
Pierwszy nie wiem jak rozpisać kompletnie. Wiem, że mam przejść z prawej do lewej, ze jakos tam to sie podstawia, ale jak?
Drugi warunek robi sie bardzo prosto.
\(\displaystyle{ T( \alpha x_1, \alpha x_2) = (\alpha x_1 + \alpha 10x_2, 5\alpha x_1-8\alpha x_2, -7\alpha x_1+6\alpha x_2)= \alpha(x_1+10x_2, 5x_1-8x_2, -7x_1+6x_2)= \alpha T(x_1,x_2)}\)
Pierwszy nie wiem jak rozpisać kompletnie. Wiem, że mam przejść z prawej do lewej, ze jakos tam to sie podstawia, ale jak?
Drugi warunek robi sie bardzo prosto.
\(\displaystyle{ T( \alpha x_1, \alpha x_2) = (\alpha x_1 + \alpha 10x_2, 5\alpha x_1-8\alpha x_2, -7\alpha x_1+6\alpha x_2)= \alpha(x_1+10x_2, 5x_1-8x_2, -7x_1+6x_2)= \alpha T(x_1,x_2)}\)
Ostatnio zmieniony 22 gru 2017, o 20:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 2 kwie 2014, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bierun
- Podziękował: 9 razy
Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
\(\displaystyle{ T(x_1+y_1,x_2+y_2) =\\= (x_1+y_1+10x_2+10y_2, 5x_1+5y_1-8x_2+8y_2, -7x_1-7y_1+6x_2+6y_2)}\)
I teraz co?
I teraz co?
Ostatnio zmieniony 22 gru 2017, o 20:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
Oj wykaż trochę aktywności. A zobacz jak ma wyglądać prawa strona sprawdzanego warunku i porównaj sobie.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 2 kwie 2014, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bierun
- Podziękował: 9 razy
Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
\(\displaystyle{ T(x_1+y_1,x_2+y_2) =\\= (x_1+y_1+10(x_2+y_2),5(x_1+y_1)-8(x_2+y_2), -7(x_1+y_1)+6(x_2+y_2))}\)
Trzeba to jakoś rozdzielić na dwa, tj \(\displaystyle{ T(x_1)+T(x_2)}\) ale nie mam pojęcia jak...
Wykazałbym aktywność, gdybym to rozumiał.
Trzeba to jakoś rozdzielić na dwa, tj \(\displaystyle{ T(x_1)+T(x_2)}\) ale nie mam pojęcia jak...
Wykazałbym aktywność, gdybym to rozumiał.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2017, o 20:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
Czemu, zgodnie ze sprawdzanym warunkiem, powinno być równe \(\displaystyle{ T(x_1+y_1,x_2+y_2)}\) ?jujon123 pisze:Trzeba to jakoś rozdzielić na dwa, tj \(\displaystyle{ T(x_1)+T(x_2)}\) ale nie mam pojęcia jak...
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 2 kwie 2014, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bierun
- Podziękował: 9 razy
Re: Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
No własnie temu co napisałem tj. \(\displaystyle{ T=(\overline{x_1})+T(\overline{x_2})}\), czy nie?
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
Zupełnie Ci się znaczki mieszają. Ma być równe
\(\displaystyle{ T(x_1,x_2)+T(y_1,y_2)}\).
Policz zatem tę sumę i sprawdź, czy dostaniesz ten sam wynik.
JK
\(\displaystyle{ T(x_1,x_2)+T(y_1,y_2)}\).
Policz zatem tę sumę i sprawdź, czy dostaniesz ten sam wynik.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 2 kwie 2014, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bierun
- Podziękował: 9 razy
Re: Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
Już mi się to totalnie miesza. Wykładowca zamiast \(\displaystyle{ y}\) wprowadził \(\displaystyle{ x_2}\) nie wiem po jakie źdźbło skoro używałem tego przez ostatnie 10 lat w szkole.
Rozumiem, że \(\displaystyle{ T(x_1,x_2)+T(y_1,y_2) = T(x_1+y_1,x_2+y_2)}\)
Po zsumowaniu lewej strony faktycznie wychodzi to sobie równe.
Ale nie rozumiem w jaki sposób 1 warunek kiedykolwiek będzie nie spełniony, skoro jak zrobimy takie podstawienia jak w moim przykładzie to to zawsze będźie zachodzić.
Innymi słowy, jeżeli po prostu zrobie takie podstawienia jezeli chodzi o 1 warunek, to ten warunek zawsze będzie wg mnie spełniony. Nie potrafię podać przykładu, gdzie nie jest.
Natomiast 2 warunek faktycznie może nie zachodzić i mam tutaj przykład:
\(\displaystyle{ T:\RR^2 \rightarrow \RR^3,\ T(x_1,x_2) = (x_1-2x_2-5, 4x_1+3x_2-6, -5x_1+7x_2+2)}\)
I już widze tutaj zależność, jeżeli będziemy mieli jakąś stałą podana jak w tym wypadku, to drugi warunek nie ma prawa zachodzić tj: \(\displaystyle{ T( \alpha x) \neq \alpha T(x)}\)
Rozumiem, że \(\displaystyle{ T(x_1,x_2)+T(y_1,y_2) = T(x_1+y_1,x_2+y_2)}\)
Po zsumowaniu lewej strony faktycznie wychodzi to sobie równe.
Ale nie rozumiem w jaki sposób 1 warunek kiedykolwiek będzie nie spełniony, skoro jak zrobimy takie podstawienia jak w moim przykładzie to to zawsze będźie zachodzić.
Innymi słowy, jeżeli po prostu zrobie takie podstawienia jezeli chodzi o 1 warunek, to ten warunek zawsze będzie wg mnie spełniony. Nie potrafię podać przykładu, gdzie nie jest.
Natomiast 2 warunek faktycznie może nie zachodzić i mam tutaj przykład:
\(\displaystyle{ T:\RR^2 \rightarrow \RR^3,\ T(x_1,x_2) = (x_1-2x_2-5, 4x_1+3x_2-6, -5x_1+7x_2+2)}\)
I już widze tutaj zależność, jeżeli będziemy mieli jakąś stałą podana jak w tym wypadku, to drugi warunek nie ma prawa zachodzić tj: \(\displaystyle{ T( \alpha x) \neq \alpha T(x)}\)
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
jujon123 pisze:Ale nie rozumiem w jaki sposób 1 warunek kiedykolwiek będzie nie spełniony, skoro jak zrobimy takie podstawienia jak w moim przykładzie to to zawsze będźie zachodzić.
Np. dla
\(\displaystyle{ T:\RR^2 \rightarrow \RR^3,\ T(x_1,x_2) = (x_1^2-2x_2, 4x_1+3x_2, -5x_1+7x_2)}\)
nie będzie.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 2 kwie 2014, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bierun
- Podziękował: 9 razy
Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
No tak, przez to ze jest tam kwadrat.
A moge wiedziec dlaczego w ogole podstawiamy, to co @a4karo napisał?
Tzn. dlaczego akurat to
A moge wiedziec dlaczego w ogole podstawiamy, to co @a4karo napisał?
Tzn. dlaczego akurat to
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
Masz udwzorowanie \(\displaystyle{ T:\RR^2\to\RR^3}\). Jego argumenty to pary \(\displaystyle{ x=(x_1,x_2)}\)
Aby pokazać liniowość musisz pokazać, żę \(\displaystyle{ T(x+y)=T(x)+T(y)}\) Bierzesz więc \(\displaystyle{ x=(x_1,x_2)}\) i \(\displaystyle{ y=(y_1,y_2)}\) i liczysz.
CZym jest \(\displaystyle{ x+y}\)?
Aby pokazać liniowość musisz pokazać, żę \(\displaystyle{ T(x+y)=T(x)+T(y)}\) Bierzesz więc \(\displaystyle{ x=(x_1,x_2)}\) i \(\displaystyle{ y=(y_1,y_2)}\) i liczysz.
CZym jest \(\displaystyle{ x+y}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 2 kwie 2014, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bierun
- Podziękował: 9 razy
Re: Sprawdź czy odwzorowanie jest liniowe
A gdybym miał właśnie \(\displaystyle{ T:\RR^2\to\RR^2}\) są takie możliwości? Jak wtedy sie postepuje?a4karo pisze:Masz udwzorowanie \(\displaystyle{ T:\RR^2\to\RR^3}\).