Baza zawierająca wektor

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Marta222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 gru 2017, o 00:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

Baza zawierająca wektor

Post autor: Marta222 »

Mam podane wektory \(\displaystyle{ [1,2,-1,1,3], [3,5,1,5,7], [3,2,7,s,-1]}\), które tworzą bazę przestrzeni liniowej zawierającej wektor \(\displaystyle{ w=[4,5,t,0,4]}\) . Należy oczywiście wyznaczyć \(\displaystyle{ s}\) i \(\displaystyle{ t}\) .
Jak się do tego zabrać? Nie chcę obliczeń tylko wskazówkę.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2017, o 02:15 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Baza zawierająca wektor

Post autor: Igor V »

Spróbuj zapisać \(\displaystyle{ w}\) jako kombinację liniową wektorów z bazy. Będziesz miała akurat 5 równań i 5 niewiadomych (w tym \(\displaystyle{ s}\) i \(\displaystyle{ t}\) ).
Marta222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 gru 2017, o 00:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

Baza zawierająca wektor

Post autor: Marta222 »

Dziękuję, wyliczyłam i wyszło mi \(\displaystyle{ s=-1}\) oraz \(\displaystyle{ t=2}\) .
Mam rozumieć, że te pozostałe trzy niewiadome (ja sobie oznaczyłam \(\displaystyle{ a,b,c}\) ), to będą współrzędne wektora \(\displaystyle{ w}\) w tej bazie?
Ostatnio zmieniony 24 gru 2017, o 02:18 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Baza zawierająca wektor

Post autor: Igor V »

Tak.
ODPOWIEDZ