\(\displaystyle{ \begin{cases}x-2y+3z=b \\
ax+5y-z=1 \\
-x+3y+2z=3\end{cases}}\)
Wyliczyłem z wyznacznika, że dla \(\displaystyle{ a}\) różnego od \(\displaystyle{ -2}\) układ jest oznaczony. Mam teraz znaleźć ze wzorów Cramera jego rozwiązania? Co z przypadkiem gdy układ jest nieoznaczony lub sprzeczny?
W zależności od parametrów a i b rozwiąż układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
W zależności od parametrów a i b rozwiąż układ równań
Ostatnio zmieniony 21 gru 2017, o 00:47 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Układ równań to: \begin{cases} ... \end{cases} .
Powód: Poprawa wiadomości. Układ równań to: \begin{cases} ... \end{cases} .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
W zależności od parametrów a i b rozwiąż układ równań
Mogą być wzory Cramera lub dowolna inna metoda.kylercopeland pisze:Wyliczyłem z wyznacznika że dla a różnego od -2 układ jest oznaczony. Mam teraz znaleźć ze wzorów cramera jego rozwiązania?
Wstawiasz \(\displaystyle{ a=-2}\) i sprawdzasz rząd macierzy dołączonej w zależności od b.kylercopeland pisze: Co z przypadkiem gdy układ jest nieoznaczony lub sprzeczny?