Rozwiąż równanie macierzowe:
\(\displaystyle{ \left[ \left( A^{T} AX \right) ^{T} -A \right] ^{-1} \right = A^{-1} \left( B^{-1} \right) ^{T}}\)
wyznacz \(\displaystyle{ X}\).
Równanie macierzowe.
Równanie macierzowe.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2017, o 16:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Dreeze
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 8 maja 2017, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 14 razy
Równanie macierzowe.
W czym problem?
Podpowiedź: \(\displaystyle{ (AB)^T = B^TA^T}\)
Podpowiedź 2: \(\displaystyle{ (AB)^{-1} = B^{-1}A^{-1}}\)
Ale to mogłeś sam znaleźć w google.
Więcej do rozwiązania Ci nie trzeba, rozpisz równanie według moich podpowiedzi, a później wystarczy pozbyć się tego co stoi obok \(\displaystyle{ X}\).
Podpowiedź: \(\displaystyle{ (AB)^T = B^TA^T}\)
Podpowiedź 2: \(\displaystyle{ (AB)^{-1} = B^{-1}A^{-1}}\)
Ale to mogłeś sam znaleźć w google.
Więcej do rozwiązania Ci nie trzeba, rozpisz równanie według moich podpowiedzi, a później wystarczy pozbyć się tego co stoi obok \(\displaystyle{ X}\).
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Równanie macierzowe.
Coś Ci się nawiasy nie zgadzają.likins24 pisze:\(\displaystyle{ \left[ \left( A^{T} AX \right) ^{T} -A ) ^{-1} \right] = A^{-1} \left( B^{-1} \right) ^{T}}\)
JK
Równanie macierzowe.
zrobiłam te zadanie, moj wynik to: \(\displaystyle{ X= A^{-1} B+I}\)
-- 11 gru 2017, o 16:55 --
nawiasy poprawione.-- 11 gru 2017, o 17:36 --sprawdzi ktos?:)
-- 11 gru 2017, o 16:55 --
nawiasy poprawione.-- 11 gru 2017, o 17:36 --sprawdzi ktos?:)
Ostatnio zmieniony 11 gru 2017, o 16:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .