Jeżeli mamy macierz jednowierszową w przestrzeni wektorowej (niech będzie \(\displaystyle{ \RR ^2}\) ), to można powiedzieć, że ta macierz, to wektor (?)
Na przykład, macierz: \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5\\0\end{bmatrix}}\) jest wektorem.
Pytanie więc brzmi, co oznaczałaby taka macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5&2\\0&3 \end{bmatrix}}\) ?
Macierz jednokolumnowa a macierz dwukolumnowa
-
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Macierz jednokolumnowa a macierz dwukolumnowa
Czyn się więc różni taka macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5&2\\0&3 \end{bmatrix}}\)
Od takiej:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5 \\ 0\\2 \\ 3 \end{bmatrix}}\)
?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5&2\\0&3 \end{bmatrix}}\)
Od takiej:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5 \\ 0\\2 \\ 3 \end{bmatrix}}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 22171
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
Macierz jednokolumnowa a macierz dwukolumnowa
InterpretacjąRozbitek pisze:Czyn się więc różni taka macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5&2\\0&3 \end{bmatrix}}\)
Od takiej:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5 \\ 0\\2 \\ 3 \end{bmatrix}}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 22171
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
Re: Macierz jednokolumnowa a macierz dwukolumnowa
Jeżeli w Twojej interpretacji oznaczają one to samo, to możesz. Nikt Ci nie zabroni określić np. takiego "mnożenia" macierzy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}a\\b\\c\\d\end{matrix}\odot \begin{bmatrix}x\\y\\z\\t\end{matrix}=\begin{bmatrix}ax+bz\\ay+bt\\cx+dz\\cy+dt\end{matrix}}\)
ale ani to wygodne, ani sensowne.
Niektóre rzeczy oznaczany tak, a nie inaczej, bo jest to wygodne, ułatwia wykonywanie działań (spróbuj napisać w powyższej interpretacji iloczyn macierzy 2x2 przez 2x7).
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}a\\b\\c\\d\end{matrix}\odot \begin{bmatrix}x\\y\\z\\t\end{matrix}=\begin{bmatrix}ax+bz\\ay+bt\\cx+dz\\cy+dt\end{matrix}}\)
ale ani to wygodne, ani sensowne.
Niektóre rzeczy oznaczany tak, a nie inaczej, bo jest to wygodne, ułatwia wykonywanie działań (spróbuj napisać w powyższej interpretacji iloczyn macierzy 2x2 przez 2x7).