Chciałabym się upewnić, czy mój tok rozumowania jest poprawny.
Należy znaleźć rząd macierzy w zależności od wartości parametru rzeczywistego \(\displaystyle{ p}\) .
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}
p & -p & 1 & -p\\
-2 & 2 & -2 & 2 \\
3 & p & 3 & p \\
p & 1 & p & 1 \\
\end{array} \right]}\)
Przekształciłam macierz, żeby łatwiej liczyło mi się wyznacznik, jest równy zero, więc rząd nie jest równy \(\displaystyle{ 4}\).
\(\displaystyle{ \left| \begin{array}{ccc}
p & -p & 1\\
-2 & 2 & -2\\
3 & p & 3 \\
\end{array} \right|=2p^2+4p-6}\)
Zatem dla \(\displaystyle{ p=-3}\) lub \(\displaystyle{ p=1}\) ten minor byłby równy zero. Udało mi się jednak znaleźć inny minor trzeciego stopnia który zarówno dla \(\displaystyle{ -3}\) jak i \(\displaystyle{ 1}\) się nie zeruje, więc wniosek, że dla dowolnego \(\displaystyle{ p}\) macierz jest rzędu \(\displaystyle{ 3}\).
Inne przykłady wychodzą mi w podobny sposób, tj. że właściwie rząd nie zależy od tego parametru i stąd cień wątpliwości, czy dobrze rozumuję.
Rząd macierzy w zależności od parametru
Rząd macierzy w zależności od parametru
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 15:14 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rząd macierzy w zależności od parametru
Prawie, ale jednak ...naciunia7 pisze:więc wniosek, że dla dowolnego p macierz jest rzędu 3.
\(\displaystyle{ rz\left[ \begin{array}{cccc}
p & -p & 1 & -p\\
-2 & 2 & -2 & 2 \\
3 & p & 3 & p \\
p & 1 & p & 1 \\
\end{array} \right]=
rz\left[ \begin{array}{cccc}
p & -p & 1 & 0 \\
-2 & 2 & -2 & 0 \\
3 & p & 3 & 0 \\
p & 1 & p & 0 \\
\end{array} \right]=
rz\left[ \begin{array}{cccc}
p & -p & 1-p \\
-2 & 2 & 0 \\
3 & p & 0 \\
p & 1 & 0 \\
\end{array} \right]=\\=
rz\left[ \begin{array}{cccc}
p & -p & 1-p \\
-2 & 2 & 0 \\
0 & p+ 3 & 0 \\
p+1 & 0 & 0 \\
\end{array} \right]=...}\)
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 01:08 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Rząd macierzy w zależności od parametru
W ten sposób faktycznie jest inaczej, jeden minor \(\displaystyle{ 3}\) stopnia jest zerowy, a drugi jest zerowy dla \(\displaystyle{ p=-3/2}\) lub \(\displaystyle{ p=1}\) .
Wychodziłoby z tego, że rząd jest równy \(\displaystyle{ 3}\) dla \(\displaystyle{ p}\) różnych od tych dwóch wyżej, a dla pozostałych \(\displaystyle{ 2}\) ? Gdzie jest w takim razie błąd w moim rozwiązaniu?
Wychodziłoby z tego, że rząd jest równy \(\displaystyle{ 3}\) dla \(\displaystyle{ p}\) różnych od tych dwóch wyżej, a dla pozostałych \(\displaystyle{ 2}\) ? Gdzie jest w takim razie błąd w moim rozwiązaniu?
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 15:11 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rząd macierzy w zależności od parametru
Sprawdzając minory stopnia trzeciego musisz przeliczyć każdy z czterech mozliwych.
Tu
\(\displaystyle{ ...=
rz\left[ \begin{array}{cccc}
p & -p & 1-p \\
-2 & 2 & 0 \\
0 & p+ 3 & 0 \\
p+1 & 0 & 0 \\
\end{array} \right]=...}\)
masz:
a) \(\displaystyle{ p=1}\)
\(\displaystyle{ ...=rz\left[ \begin{array}{cccc}
1 & -1 & 0 \\
-2 & 2 & 0 \\
0 & 4 & 0 \\
2 & 0 & 0 \\
\end{array} \right]=...}\)
b)\(\displaystyle{ p \neq 1}\)
\(\displaystyle{ ...=1+rz\left[ \begin{array}{cccc}
-2 & 2 \\
0 & p+ 3 \\
p+1 & 0 \\
\end{array} \right]=...}\)
czy tu istnieje takie \(\displaystyle{ p \neq 1}\) że każdy z minorów stopnia drugiego jest zerem?
Tu
\(\displaystyle{ ...=
rz\left[ \begin{array}{cccc}
p & -p & 1-p \\
-2 & 2 & 0 \\
0 & p+ 3 & 0 \\
p+1 & 0 & 0 \\
\end{array} \right]=...}\)
masz:
a) \(\displaystyle{ p=1}\)
\(\displaystyle{ ...=rz\left[ \begin{array}{cccc}
1 & -1 & 0 \\
-2 & 2 & 0 \\
0 & 4 & 0 \\
2 & 0 & 0 \\
\end{array} \right]=...}\)
b)\(\displaystyle{ p \neq 1}\)
\(\displaystyle{ ...=1+rz\left[ \begin{array}{cccc}
-2 & 2 \\
0 & p+ 3 \\
p+1 & 0 \\
\end{array} \right]=...}\)
czy tu istnieje takie \(\displaystyle{ p \neq 1}\) że każdy z minorów stopnia drugiego jest zerem?
Rząd macierzy w zależności od parametru
Nie bardzo rozumiem skąd się wzięła ta postać w b) \(\displaystyle{ 1+rz\big[\ \big]}\)
W każdym razie jeśli mam sprawdzać te minory drugiego stopnia w tej macierzy \(\displaystyle{ 3\times2}\) to tak, dla \(\displaystyle{ p=-3}\) każdy z minorów jest równy \(\displaystyle{ 0}\) . Czyli dla \(\displaystyle{ p=-3}\) jest rząd równy \(\displaystyle{ 1}\) ?
Ale przecież już wcześniej założyłam, że dla \(\displaystyle{ p}\) różnych od \(\displaystyle{ -3/2}\) oraz \(\displaystyle{ 1}\) rząd jest równy \(\displaystyle{ 3}\) , więc co to zmienia?
W każdym razie jeśli mam sprawdzać te minory drugiego stopnia w tej macierzy \(\displaystyle{ 3\times2}\) to tak, dla \(\displaystyle{ p=-3}\) każdy z minorów jest równy \(\displaystyle{ 0}\) . Czyli dla \(\displaystyle{ p=-3}\) jest rząd równy \(\displaystyle{ 1}\) ?
Ale przecież już wcześniej założyłam, że dla \(\displaystyle{ p}\) różnych od \(\displaystyle{ -3/2}\) oraz \(\displaystyle{ 1}\) rząd jest równy \(\displaystyle{ 3}\) , więc co to zmienia?
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 15:11 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rząd macierzy w zależności od parametru
\(\displaystyle{ ...=
rz\left[ \begin{array}{cccc}
p & -p & 1-p \\
-2 & 2 & 0 \\
0 & p+ 3 & 0 \\
p+1 & 0 & 0 \\
\end{array} \right]=...}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ p \neq 1}\) to pierwszy element w trzeciej kolumnie nie jest zerem. Ponieważ kolejne są zerami to mogę skreślić tę kolumnę i wiersz zawierający jedyny niezerowy wiersz z kolumny powiększając jednocześnie wartość rzędu o 1. Dzięki temu uzyskałem mniejszą macierz do zbadania rzędu. Stąd:
\(\displaystyle{ ...=1+rz\left[ \begin{array}{cccc}
-2 & 2 \\
0 & p+ 3 \\
p+1 & 0 \\
\end{array} \right]=...}\)
Pozostaje teraz sprawdzić czy tu istnieje takie p
eq 1 że każdy z minorów stopnia drugiego tej macierzy (3X2) jest zerem?
Jeśli takie p nie istnieje to rząd wynosi 3, jednak gdy istnieje to rząd wynosi 2 (ze względu na niezerowy element -2 (albo 2)).
rz\left[ \begin{array}{cccc}
p & -p & 1-p \\
-2 & 2 & 0 \\
0 & p+ 3 & 0 \\
p+1 & 0 & 0 \\
\end{array} \right]=...}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ p \neq 1}\) to pierwszy element w trzeciej kolumnie nie jest zerem. Ponieważ kolejne są zerami to mogę skreślić tę kolumnę i wiersz zawierający jedyny niezerowy wiersz z kolumny powiększając jednocześnie wartość rzędu o 1. Dzięki temu uzyskałem mniejszą macierz do zbadania rzędu. Stąd:
\(\displaystyle{ ...=1+rz\left[ \begin{array}{cccc}
-2 & 2 \\
0 & p+ 3 \\
p+1 & 0 \\
\end{array} \right]=...}\)
Pozostaje teraz sprawdzić czy tu istnieje takie p
eq 1 że każdy z minorów stopnia drugiego tej macierzy (3X2) jest zerem?
Jeśli takie p nie istnieje to rząd wynosi 3, jednak gdy istnieje to rząd wynosi 2 (ze względu na niezerowy element -2 (albo 2)).
Rząd macierzy w zależności od parametru
Rozumiem!
Wniosek jest zatem taki:
dla \(\displaystyle{ p \neq 1}\) macierz ma rząd \(\displaystyle{ 2}\), dla pozostałych \(\displaystyle{ 3}\) .
Próbowałam znaleźć czemu mój sposób nie działał i widzę teraz, że źle policzyłam wyznaczniki minorów trzeciego stopnia dla \(\displaystyle{ p=1}\) i dlatego mi się nie wyzerowały... W każdym razie ten sposób jest dla mnie zupełnie jasny. Dziękuję
Wniosek jest zatem taki:
dla \(\displaystyle{ p \neq 1}\) macierz ma rząd \(\displaystyle{ 2}\), dla pozostałych \(\displaystyle{ 3}\) .
Próbowałam znaleźć czemu mój sposób nie działał i widzę teraz, że źle policzyłam wyznaczniki minorów trzeciego stopnia dla \(\displaystyle{ p=1}\) i dlatego mi się nie wyzerowały... W każdym razie ten sposób jest dla mnie zupełnie jasny. Dziękuję
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 15:16 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.