Jak znaleźć generatory?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
kamilm758
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 8 lut 2013, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 49 razy

Jak znaleźć generatory?

Post autor: kamilm758 »

Witam,
Nie proszę o rozwiązanie, tylko o pomoc jak to się robi:
Trzeba znaleźć generatory:
\(\displaystyle{ V=\left\{(x,y,z,s,t) \in \RR^5 : \frac{x}{4}= \frac{y}{5}=3z= \frac{t}{8}\right\}}\)
jak się to robi?
Ostatnio zmieniony 5 gru 2017, o 21:03 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

Jak znaleźć generatory?

Post autor: szw1710 »

Przerób to na układ równań (bardzo prosty) i zapisz go macierzowo. Z tej macierzy łatwo znajdziesz bazę tej podprzestrzeni.
Awatar użytkownika
kamilm758
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 8 lut 2013, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 49 razy

Re: Jak znaleźć generatory?

Post autor: kamilm758 »

tylko nie bardzo wiem jak to przerobić, bo nie ma żadnych działań tu, a występuje kilka znaków równości
szw1710

Re: Jak znaleźć generatory?

Post autor: szw1710 »

Popatrz sobie na najprostszą równość tego typu: \(\displaystyle{ a=b=c}\). Kiedy ona jest spełniona?
Awatar użytkownika
kamilm758
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 8 lut 2013, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 49 razy

Re: Jak znaleźć generatory?

Post autor: kamilm758 »

kiedy wszystkie wartości są sobie równe
AdamL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 21 sty 2012, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin/Warszawa
Pomógł: 44 razy

Jak znaleźć generatory?

Post autor: AdamL »

Chodziło raczej o odpowiedz ze \(\displaystyle{ a=c}\) i \(\displaystyle{ b=c}\)
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 19:08 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kamilm758
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 8 lut 2013, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 49 razy

Re: Jak znaleźć generatory?

Post autor: kamilm758 »

Czyli mogę każdą współrzędną zapisać np tak że:

\(\displaystyle{ x=12z,\ y=15z,\ 3z,\ s=0,\ t=24z}\)

Daje mi to coś?
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 19:11 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ