Dla jakich wartosci parametru m..

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Andrew202
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 lis 2017, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Dla jakich wartosci parametru m..

Post autor: Andrew202 »

Witam, ktos mógłby pomóc mi z zadaniem.
Dla jakich wartosci parametru m układ równan jest jednorodny ma rozwiazania

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} mx + 2y + z = 0\\2x + my +z = 0\\3x + y + z = 0 \end{array}}\)

wiem tylko że trzeba utworzyc z tego macierzem jednak nie wiem jak dalej sie za to zabrać jak wychodzi równanie kwadratowe.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, o 16:38 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Dla jakich wartosci parametru m..

Post autor: janusz47 »

Utwórz wyznacznik układu i zażądaj aby był różny od zera.
ODPOWIEDZ