Wyznacznik det macierzy 4 stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 lis 2017, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
Wyznacznik det macierzy 4 stopnia
Ile wynosi \(\displaystyle{ \det\left(4A^T(A^TB^T)\right)}\) jeśli wiadomo że \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są macierzami stopnia 4 przy czym \(\displaystyle{ \det(A)=2,\ \det(B) =3}\) . Jak to policzyć?
Ostatnio zmieniony 22 lis 2017, o 15:07 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 36 razy
Wyznacznik det macierzy 4 stopnia
Skorzystaj z faktow:
\(\displaystyle{ \det(A^T)=\det(A)}\)
\(\displaystyle{ \det(AB)=\det(A)\cdot \det(B)}\)
Ponadto jesli wymiar macierzy jest rowny \(\displaystyle{ n}\), to
\(\displaystyle{ \det(kA)=k^n \det(A)}\). No moze jeszcze
\(\displaystyle{ A^TB^T=(BA)^T}\)
\(\displaystyle{ \det(A^T)=\det(A)}\)
\(\displaystyle{ \det(AB)=\det(A)\cdot \det(B)}\)
Ponadto jesli wymiar macierzy jest rowny \(\displaystyle{ n}\), to
\(\displaystyle{ \det(kA)=k^n \det(A)}\). No moze jeszcze
\(\displaystyle{ A^TB^T=(BA)^T}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 lis 2017, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
Re: Wyznacznik det macierzy 4 stopnia
Proszę jeszcze o doszczegółowienie, bo rozumiem że k to skalar do potęgi 4 ale jaką wartość powinien przyjąć. Znalazłem w odpowiedziach tego zadania tylko wartość 3072.