Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
paweto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 7 sie 2015, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Równanie macierzowe

Post autor: paweto »

\(\displaystyle{ AX=BX}\)
, gdzie A, B są to jakieś konkretne macierze, jak wyznaczyć macierz X? Przerzucić na jedną stronę i wyciągnać X przed nawias? ale to chyba nie tak działa w równaniach macierzowych...
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Re: Równanie macierzowe

Post autor: Igor V »

Akurat to możesz zrobić, bo dodawanie(odejmowanie) macierzy jest rozdzielne względem mnożenia:
\(\displaystyle{ (A - B)X = 0}\)
Natomiast mnożenie nie jest w ogólnym przypadku przemienne : \(\displaystyle{ (A - B)X \neq X(A - B)}\)
paweto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 7 sie 2015, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Re: Równanie macierzowe

Post autor: paweto »

Potem odejmuję \(\displaystyle{ B}\) od \(\displaystyle{ A}\), wychodzi mi macierz \(\displaystyle{ C}\), równanie wygląda teraz tak \(\displaystyle{ CX=0}\).
Czyli macierz \(\displaystyle{ X}\) będzie musiała się składać z samych zer, tak?
pasman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Re: Równanie macierzowe

Post autor: pasman »

nie, macierze \(\displaystyle{ C, X}\) mogą być dzielnikami zera.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Re: Równanie macierzowe

Post autor: Igor V »

To zależy czym jest \(\displaystyle{ X}\). Jeśli \(\displaystyle{ X}\) jest wektorem niewiadomych dla równania liniowego
\(\displaystyle{ AX = b}\) gdzie \(\displaystyle{ A}\) jest niezerowa i \(\displaystyle{ b}\) jest wektorem zerowym to \(\displaystyle{ X = 0}\). Ale jeśli \(\displaystyle{ X}\) jest jakąś ogólną macierzą mającą sens to :
pasman pisze:nie, macierze \(\displaystyle{ C, X}\) mogą być dzielnikami zera.
Np :\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{cc}0&0\\0&1\end{array}\right], X = \left[\begin{array}{cc}0&1\\0&0\end{array}\right]}\) i wtedy \(\displaystyle{ AX = 0}\) mimo że żadna z nich nie jest zerowa.
ODPOWIEDZ