Dla jakich liczb wyznacznik jest jednostkowy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nicrovishion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 18 kwie 2014, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ~Poznań
Podziękował: 19 razy

Dla jakich liczb wyznacznik jest jednostkowy

Post autor: nicrovishion »

Dla jakich \(\displaystyle{ z \in C}\) wyznacznik macierzy, której wierszami są wektory:
\(\displaystyle{ \vec{b} = [z, - z^{2}, 0]}\)
\(\displaystyle{ \vec{a} = [z, 0, 0]}\)
\(\displaystyle{ \vec{c} = [0, -z, z]}\)
jest jednostkowy?
Obliczyłem wyznacznik, który wyszedł \(\displaystyle{ -z ^{4}}\), ale co dalej z tym zrobić? Przyrównać do 1?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Dla jakich liczb wyznacznik jest jednostkowy

Post autor: leg14 »

tak
ODPOWIEDZ