nierówność z normą spektralną

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Ben_Kart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 paź 2016, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

nierówność z normą spektralną

Post autor: Ben_Kart »

Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ A \in R ^{n \times n}}\) jest nieosobliwa i \(\displaystyle{ \lambda}\) jest wartością własną \(\displaystyle{ A}\), to;

\(\displaystyle{ \frac{1}{\parallel A ^{-1} \parallel_{2}} \le \left| \lambda \right| \le \parallel A \parallel_{2}}\)

Ma ktoś jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

nierówność z normą spektralną

Post autor: leg14 »

Jesli masz wartosc wlasna, to masz tez wektor wlasny. A w szczegolnosci wektor wlasny o normie jeden. Zadzialaj na nim przeksztalceniem A - dalej to juz definicja normy macierzy.
ODPOWIEDZ