Witam, mam do obliczenia zadanie:
\(\displaystyle{ \cos \left[ 2\arccos \frac{-1}{3} \right]}\)
Wynik to \(\displaystyle{ \frac{-7}{9}}\), nie mam niestety zielonego pojęcia jak obliczyć wynik z niestandardowej wartości takiej jak \(\displaystyle{ \arccos \frac{1}{3}}\).
Może ktoś pomóc?
Oblicz dokładną wartość wyrażenia
Oblicz dokładną wartość wyrażenia
Ostatnio zmieniony 17 lis 2017, o 20:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 36 razy
Oblicz dokładną wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \cos (2a)=\cos ^2(a)-\sin ^2(a) \\
\cos (\arccos (a))=a \\
\sin (\arccos (a))=\sqrt{1-a^2}}\)
Teraz to wszystko podstaw.
\cos (\arccos (a))=a \\
\sin (\arccos (a))=\sqrt{1-a^2}}\)
Teraz to wszystko podstaw.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2017, o 20:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.