Wykazać, że każdy wektor jest prosty.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Wykazać, że każdy wektor jest prosty.

Post autor: pawlo392 »

Niech \(\displaystyle{ V}\) będzie przestrzenią wektorową. Wykazać, że każdy \(\displaystyle{ p}\) -wektor z \(\displaystyle{ (\bigwedge )^{p}V}\) jest prosty wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ p=0}\) lub \(\displaystyle{ p=dimV-1}\) lub \(\displaystyle{ p=dimV}\)
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Wykazać, że każdy wektor jest prosty.

Post autor: leg14 »

Co to jest p-wektor prosty i co to znaczy, że \(\displaystyle{ p=dimV}\)?
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Wykazać, że każdy wektor jest prosty.

Post autor: pawlo392 »

p-wektor to p wektorów z naszej przestrzeni. Mówiąc brzydko p "zwedżowanych" wektorów.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Wykazać, że każdy wektor jest prosty.

Post autor: leg14 »

Ale co to znaczy, że jest prostyi, że jest równy wymairowi przestrzeni?
ODPOWIEDZ