Cześć:) szukam pomocy w rozwiązaniu zadań:
\(\displaystyle{ 1. ||A||_2 = \sqrt{||A^T A||_2}}\)
\(\displaystyle{ 2. ||A||_2 = \sqrt{|\lambda _{\max }|}}\) gdzie \(\displaystyle{ \lambda _{\max }}\) to max. wartość własna macierzy \(\displaystyle{ A^T A}\)
\(\displaystyle{ 3. ||A||_2 = ||A^T||_2}\)
Zadania z właściwości norm macierzy
Zadania z właściwości norm macierzy
Ostatnio zmieniony 28 paź 2017, o 22:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Re: Zadania z właściwości norm macierzy
Należy udowodnić te równości. Udało mi się zrobić jedną, ale tych trzech nie potrafię.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Zadania z właściwości norm macierzy
1.
Jest to norma euklidesowa macierzy:
\(\displaystyle{ \parallel A \parallel_{2} = \sqrt{\parallel A^{T}\cdot A\parallel}.}\)-
Proszę sprawdzić, że spełnia ona wszystkie własności normy.
2.
Jest to norma spektralna macierzy:
Wykorzystujemy równoważną postać normy euklidesowej macierzy:
\(\displaystyle{ \parallel A\paralle_{2}=\max_{\parallel x\neq 0 \parallel } \frac{|A\cdot x|^2}{|x|^2_{2}}}\) (1)
Zapisujemy licznik i mianownik wyrażenia (1) w postaci iloczynowej i wykorzystujemy iloraz Rayleigh'a.
3.
To zwykłe sprawdzenie, że operacja transpozycji nie zmienia normy euklidesowej macierzy.
Jest to norma euklidesowa macierzy:
\(\displaystyle{ \parallel A \parallel_{2} = \sqrt{\parallel A^{T}\cdot A\parallel}.}\)-
Proszę sprawdzić, że spełnia ona wszystkie własności normy.
2.
Jest to norma spektralna macierzy:
Wykorzystujemy równoważną postać normy euklidesowej macierzy:
\(\displaystyle{ \parallel A\paralle_{2}=\max_{\parallel x\neq 0 \parallel } \frac{|A\cdot x|^2}{|x|^2_{2}}}\) (1)
Zapisujemy licznik i mianownik wyrażenia (1) w postaci iloczynowej i wykorzystujemy iloraz Rayleigh'a.
3.
To zwykłe sprawdzenie, że operacja transpozycji nie zmienia normy euklidesowej macierzy.
Re: Zadania z właściwości norm macierzy
1. Nie rozumiem, jak sprawdzenie właściwości macierzy pomoże mi udowodnić równość?
2. Nie wiem, co to iloraz Rayleigh'a.
3. Tak, i tego sprawdzenia nie potrafię wykonać.
2. Nie wiem, co to iloraz Rayleigh'a.
3. Tak, i tego sprawdzenia nie potrafię wykonać.