policzyc wektory wlasne i wartosci wlasne macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&6\\0&2&0\\1&0&-1\end{array}\right]}\)
policzyc wektory wlasne i wartosci wlasne macierzy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
policzyc wektory wlasne i wartosci wlasne macierzy
wsk det(\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1-\lambda&2&6\\0&2-\lambda&0\\1&0&-1-\lambda \end{array}\right]}\))=0
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
policzyc wektory wlasne i wartosci wlasne macierzy
\(\displaystyle{ -(1+\lambda)(1-\lambda)(2-\lambda)- 6(2-\lambda)=0}\)
\(\displaystyle{ \lambda_1=2}\)
\(\displaystyle{ \lambda_2=\sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ \lambda_3=-\sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ \lambda_1=2}\)
\(\displaystyle{ \lambda_2=\sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ \lambda_3=-\sqrt{7}}\)