Witam
Czy mnożenie macierzy o wymiarze \(\displaystyle{ 3\times 4}\) i \(\displaystyle{ 4\times 3}\) jest możliwe?
Jeśli tak to jak obliczyć ostatnią kolumnę z takiego iloczynu :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&0&2&0\\0&1&2&1\\2&3&0&0\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 1&-2&2\\2&-1&1\\-1&1&-2\\2&2&-1\end{bmatrix}}\)
Mnożenie macierzy o różnych wymiarach
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 6 lip 2017, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Mnożenie macierzy o różnych wymiarach
Ostatnio zmieniony 22 paź 2017, o 09:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Mnożenie macierzy o różnych wymiarach
Tak. Wynikiem jest macierz \(\displaystyle{ 3 \times 3}\).
Element \(\displaystyle{ a_{ i j }}\) macierzy uzyskujemy mnożąc skalarnie \(\displaystyle{ i}\)-ty wiersz pierwszej macierzy przez \(\displaystyle{ j}\)-tą kolumnę drugiej.
Element \(\displaystyle{ a_{ i j }}\) macierzy uzyskujemy mnożąc skalarnie \(\displaystyle{ i}\)-ty wiersz pierwszej macierzy przez \(\displaystyle{ j}\)-tą kolumnę drugiej.